Remkes gevraagd en bereid om burgemeester van Den Haag te worden

VVD-coryfee Johan Remkes uit Groningen is gevraagd om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden. Dat heeft commissaris van de koning Jaap Smit voorgesteld aan de Haagse fractievoorzitters.

Omroep West heeft hierover informatie toegespeeld gekregen.

Remkes zou tegen de commissaris hebben gezegd bereid te zijn de functie uit te willen voeren.

Eisen

Na het vertrek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke, is de stad op zoek naar een waarnemer die deze taak minimaal een jaar op zich kan nemen. Volgens Omroep West schuift de commissaris Remkes naar voren, omdat de gemeente iemand wil die 'rust brengt' en 'een bestuurlijk zwaargewicht' is.

Curriculum vitae

De 68-jarige Remkes is geboren in Zuidbroek en studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Later werd hij onder meer fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Groningen.

Van 1993 tot 1998 was hij lid van de Tweede Kamer voor dezelfde partij. In 2002 werd Remkes minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende I. Hij bleef minister tot februari 2007.

Procedure

Remkes wordt woensdagmiddag door de commissaris van de koning op het provinciehuis van Zuid-Holland ontvangen.

Daarna kunnen de Haagse fractievoorzitters met de waarnemend burgemeester kennismaken. Als de Haagse fractieleiders geen gegronde bezwaren hebben tegen Remkes als waarnemend burgemeester, dan kan Remkes direct bij besluit van de commissaris van de koning worden aangesteld.

Lees ook:

- Remkes stopt als Commissaris van de Koning in Noord-Holland

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws