Natuur en Milieufederatie teleurgesteld over uitspraak hoogspanningslijn

Hij had het al een beetje zien aankomen, maar jurist Erik de Waal van de Natuur en Milieufederatie (NMF) is toch teleurgesteld dat de Raad van State vrijwel alle bezwaren tegen de hoogspanningslijn tussen de Eemshaven en Vierverlaten van tafel heeft geveegd.

'In vergelijkbare gevallen heeft de staat altijd gewonnen, maar wij hadden nu nieuwe argumenten. Jammer genoeg heeft dat niet tot een goed resultaat geleid,' zegt De Waal.

Goede alternatieven

De Waal erkent dat de lijn nodig is, maar er waren volgens hem goede alternatieven, zoals een deels ondergrondse lijn en een tracé via de Eemshavenweg en de Koningslaagte, ten noorden van de stad.
Omwonenden, politieke partijen en de Natuur en Milieufederatie waren in het geweer gekomen tegen het plan, omdat deze lijn het landschap zou aantasten. maar de komst van deze bovengrondse leiding is nu onvermijdelijk geworden. Het ministerie van EZ moet alleen binnen een half jaar een plan maken om de lijn goed in te passen in het landschap. Het plan dat er ligt is niet duidelijk genoeg.

Uitgestreden

Het juridische traject is voor de bezwaarmakers nu afgelopen. Maar de NMF wil graag meepraten met de provincie over de inhoud van het landschapsplan.

Lees ook:

- Raad van State: plan hoogspanningslijn Noord-Groningen moet worden aangepast

Meer over dit onderwerp:
Energie
Deel dit artikel:

Recent nieuws