'Niemand valt tussen wal en schip door tekort in zorg Westerkwartier'

'Ondanks een fors tekort krijgt iedere inwoner die zorg nodig heeft, de zorg die hij verdient. Niemand valt tussen wal en schip.' Die toezegging deed wethouder Bert Nederveen woensdagavond aan de gemeenteraad van Westerkwartier.

Nederveen moest zich verantwoorden voor een extra tekort van drie miljoen euro op het sociaal domein. De gemeente had daar niet op gerekend.

Balen

Voor de zomervakantie hield Westerkwartier rekening met een tekort op het sociaal domein (Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van 1,4 miljoen euro. Vorige week werd bekend dat het tekort oploopt met nog eens drie miljoen euro.

'Daar balen wij vreselijk van', zei Nederveen tijdens een debat waarin hij zich moest verantwoorden voor het extra tekort. Het debat was aangevraagd door de oppositiepartijen GroenLinks en Sterk Westerkwartier.

Bezuinigen

Het aanvankelijke tekort van 1,4 miljoen euro kon de gemeente nog wegwerken door de eigen spaarpot aan te spreken, maar de reserves zijn te klein om ook nog eens drie miljoen op te hoesten. En dus moet er worden bezuinigd. Waarop de gemeente gaat bezuinigen, wordt binnenkort bekend als de begroting wordt ingediend.

Nederveen hoopt een deel van het tekort, dat geldt voor 2020 en 2021, te kunnen opvangen door een overschot dat wordt verwacht in 2022 en 2023.

Lees ook:

- Miljoenentegenvaller Westerkwartier door jeugdzorg en Wmo
- Jeugdzorgmedewerkers op weg naar Den Haag voor staking: 'We doen nu meer voor minder'

Meer over dit onderwerp:
LEEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws