Waddenvereniging over kapotte zwarte doos MSC Zoe: 'Wij zijn flabbergasted'

Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven binnen.
Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven binnen. © ANP
De Waddenvereniging hoopt dat het de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en TNO nog gaat lukken om de oorzaak van de containerramp met het schip MSC Zoe te achterhalen.
Het onderzoeksprogramma ZEMBLA meldt dat de zwarte doos van het containerschip een mankement blijkt te hebben. De Waddenvereniging vreest nu het ergste.

'Bizar'

Essentiële informatie over de ramp is mogelijk verloren gegaan, zegt woordvoerder Ellen Kuipers. 'Wij zijn flabbergasted. Het is bizar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zo'n zwarte doos overleeft zelfs de ergste vliegtuigrampen.'
Begin dit jaar sloegen op de Noordzee tijdens slecht weer 342 containers overboord. De OVV startte kort daarna een onderzoek. 'Wat er mis is gegaan met de zwarte doos is niet bekend, maar de onderste steen moet boven', zegt Kuipers.
De Waddenvereniging heeft een verzoek uitstaan om met de rederij om tafel te gaan. 'We hebben nog geen reactie. Maar het is hoog tijd dat we eens gaan praten.'

Resultaten

De MSC Zoe vaart onder Panamese vlag. Panama leidt daarom het onderzoek naar de oorzaak en de situatie aan boord.
'Wij kijken naar de omgeving en de gevolgen. Die onderzoeken haken enorm in elkaar. We trekken dan ook intensief op met Panama', zegt een woordvoerster van de onderzoeksraad.
Ze denkt dat de resultaten van het onderzoek in het voorjaar van 2020 bekend zijn.