Proef met 'nieuw soort' akkerbouw bij Ennemaborg

De komende zes jaar gaat een groep boeren experimenteren met een nieuwe manier van landbouw op grond van Stichting Het Groninger Landschap bij de Ennemaborg in Midwolda.

'Op eigen grond is zo'n proef nog een te groot risico voor boeren, maar nu doen ze enthousiast mee', zegt directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap.

Gesloten kringloop en natuurinclusief

De zestig hectare grond op de Midwolder Bouwten moet ooit natuurgebied worden. 'De komende jaren is de grond beschikbaar voor boeren om te experimenteren met een gesloten kringloop en natuurinclusieve landbouw. Het gaat om landbouw zonder kunstmest en het gewas dat eruit komt, wordt gebruikt als veevoer. Dan is geen import meer nodig', legt Glastra uit.

Ruimer bouwplan

De akkerbouw is niet de grootste bron van stikstof, maar toch willen de landbouwers kijken of het minder kan. Dit gaan ze doen met behulp van een 'ruimer bouwplan'.

'Vroeger verbouwden we eens in de vijf jaar aardappelen in de Veenkoloniën. Nu moet dat om het jaar. Dit betekent veel bestrijdingsmiddelen en intensief grondgebruik. Wij willen terug naar een ruimer bouwplan met minder mest en bestrijdingsmiddelen. We gaan kijken hoe dat uitpakt over een periode van vijf jaar', zegt Glastra.

De opbrengst voor de boeren zal naar beneden gaan, maar er worden ook minder kosten gemaakt. 'Mogelijk is de marge dus groter', stelt Glastra.

Meer over dit onderwerp:
MIDWOLDA
Deel dit artikel:

Recent nieuws