Vier jaar cel voor mensenhandelaar uit Hoogezand

Een 44-jarige man uit Hoogezand is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor mensenhandel, pogingen tot zware mishandelingen, witwassen en het uitgeven van vals geld.

De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie, twee weken geleden.

Twee slachtoffers

De rechtbank vindt bewezen dat de Hoogezandster zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel van twee slachtoffers tussen december 2016 en november vorig jaar.

Hij liet twee kwetsbare jongens, die in een moeilijke persoonlijke en financiële situatie zaten, bij hem in huis wonen en dwong ze voor hem te laten werken in hennepkwekerijen en in het huishouden. De Hoogezandster oefende geregeld geweld uit op de jongens en dreigde ook met geweld om de jongens te laten doen wat hij wilde.

De slachtoffers kregen niet betaald voor hun werkzaamheden bij de man. Ook moesten ze andere inkomsten,waaronder salaris uit een andere baan, aan hem afstaan.

Geld naar Oekraïens datingbureau 

De man is schuldig aan drie pogingen tot zware mishandeling, witwassen van de verdiensten van de mensenhandel en het uitgeven van vals geld. De rechtbank vindt bewezen dat de Hoogezandster zichzelf, én een Oekraïens datingbureau waar hij veel geld naartoe stuurde, schaamteloos heeft verrijkt ten koste van twee kwetsbare jongens.

De mensenhandelaar deed aan familie van de slachtoffers voorkomen alsof hij hen juist hielp. De rechtbank woog bij de strafoplegging in sterke mate het forse geweld mee, dat Hoogezandster gebruikte, als één van deze jongens niet deed wat hij wilde. Dat geweld trof ook een derde slachtoffer.

Oververmoeid

Uiteindelijk brak oververmoeidheid één van slachtoffers op. Het contract van zijn betaalde baan werd niet verlengd, omdat hij zich niet meer kon concentreren en oververmoeid was geraakt. Dat kwam omdat hij naast zijn baan zoveel voor de Hoogezandster moest werken.

Ook familieleden van één van de slachtoffers roken onraad. Het slachtoffer kwam steeds vaker minder thuis: dat was hem door de Hoogezandster ontzegd.

38.000 euro

Op een eerdere veroordeling voor mishandeling in 2002 na, heeft de Hoogezandster verder geen strafblad. Enkel een onvoorwaardelijke straf van een aantal jaren voor al deze feiten, vond de rechtbank op zijn plaats. Aan de slachtoffers moet de Hoogezandster ruim 38.000 euro betalen.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws