Triatlete Els Visser enige Nederlander op WK Ironman

De start van een triatlon
De start van een triatlon © ANP
Triatlete Els Visser uit Glimmen is zaterdag de enige Nederlander bij de profs bij het wereldkampioenschap Ironman op Hawaï.
Het wordt haar debuut in de triatlon over de langste afstand van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen op het eiland in de Stille Oceaan, waar de bakermat ligt van de duursport.

Vijfde plaats

Visser kwalificeerde zich begin juni met de vijfde plaats in de Ironman van Cairns in Australië, waar de 29-jarige geboren Groningse een groot deel van het jaar woont. Ze is de eerste Nederlandse die op Hawaï meedoet sinds Yvonne van Vlerken in 2016.
In 2017 finishte Visser als amateur in haar eerste Ironman in Zürich als vierde tussen de professionals en verruilde daarna haar baan als chirurg voor die van professioneel triatlete.

Supersterk veld

Al te hoge verwachtingen voor het WK heeft ze niet. 'Het is de eerste keer dat ik hier ben, dus ik ga er helemaal blanco in. Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om hier mee te doen en ik ben heel benieuwd waar ik sta in dit supersterke veld', zegt ze op de website van de triatlonbond.
De grote favoriete voor de winst in de vrouwenrace is de Zwitserse Daniela Ryf, die de afgelopen vier jaar de wereldtitel op haar naam schreef.