Groningse boer is eerste met (zware) elektrische shovel

'Dit is de eerste zware elektrische shovel die gebruikt wordt op een Nederlandse boerderij', zegt Jan Pieter van Tilburg met een beetje trots. 'En ik ben er blij mee'.
Met een hoog, licht gierend geluid stuurt hij de shovel over zijn erf. 'Ik heb er laatst 2400 kilo mee opgetild. Dat zijn toch serieuze getallen'. 

Meer noviteiten

Van Tilburg heeft een melkveebedrijf in Hellum. De elektrische shovel is bepaald niet de eerste noviteit die hij uitprobeert. Zo hergebruikt hij de warmte uit de mest en de melk van zijn koeien. Op de daken van zijn bedrijf liggen duizend zonnepanelen en een kleine windmolen draait fier rond achter op het erf. 

Zuiniger

'Ik vind het mooi om hier mee bezig te zijn', zegt Van Tilburg. 'Zeker omdat ik de stroom die ik nodig heb zelf kan opwekken.'
Tot nu toe gebruikte hij, net als zijn collega's, een shovel op diesel voor allerlei werkzaamheden in en om de boerderij. Maar dit is veel duurzamer en bovendien goedkoper. 'Ik heb het uitgerekend', zegt hij. 'Met de oude shovel was ik zeven euro per uur kwijt aan diesel, deze gebruikt voor 1,70 euro aan stroom. 
Daar staat tegenover dat de elektrische variant met een aanschafprijs van zestigduizend euro een stuk duurder is dan de dieselshovel, die pakweg 45.000 euro kost. En het is afwachten of de accu inderdaad vijfduizend oplaadbeurten meegaat, zoals de fabrikant zegt. 
Ik heb er laatst 2400 kilo mee opgetild. dat zijn toch serieuze getallen
Jan Pieter van Tilburg
Van Tilburg denkt evenwel dat hij onder de streep goedkoper uit is met de elektrische shovel, ook al omdat het onderhoud minder kost. Het rendement zou nog hoger zijn als hij subsidie zou kunnen krijgen voor dit duurzame initiatief.
'Maar er zit een loodzuuraccu in', zegt hij, 'die heb je wel nodig voor het zware werk. De overheid vindt dat niet milieuvriendelijk genoeg. Maar je moet toch ergens beginnen?'

Planning

Het gebruik van het elektrische werkpaard vergt ook enige planning. 'Het duurt zeven uur om hem volledig op te laden. Dan kan je hem drie uur lang gebruiken.'
Dat is geen probleem voor Van Tilburg: 'Ik vind het mooi op voorop te lopen. Het geeft me energie'.