Gemeente Appingedam breekt zich het hoofd over financiële tegenvallers

De gemeenteraad van Appingedam
De gemeenteraad van Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Appingedam zoekt naar oplossingen om het tekort bij Werkplein Fivelingo op te kunnen vangen. De gemeente moet naar verwachting ruim 800.000 euro bijleggen. En dat is niet de enige tegenvaller.
Ook de jeugdzorg valt 600.000 euro duurder uit dan verwacht, liet wethouder Annalies Usmany (Gemeentenbelangen) donderdagavond weten tijdens de commissievergadering.

1,9 miljoen tekort

Dinsdag werd bekend dat Werkplein Fivelingo met een tekort van 1,9 miljoen euro kampt. Meer mensen hebben een uitkering nodig, terwijl er minder mensen uitstroomden naar een betaalde baan dan verwacht. Ook de loonkosten vallen hoger uit door cao-ontwikkelingen.
Werkplein Fivelingo regelt de uitkeringen, minimaregelingen en Participatiewet voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Zij staan garant voor het tekort.

Schokkend

Raadsleden schrokken van het snel opgelopen miljoenentekort. Joop van der Lei (PvdA) vroeg zich donderdagavond af of de accountant dit niet aan had zien komen:
Ik vind het toch wel schokkend dat er dit jaar zo'n tekort is ontstaan. Hebben we waarschuwingen gemist?
Joop van der Lei (PvdA)
'Ik vind het toch wel schokkend dat er dit jaar zo'n tekort is ontstaan. Hebben we waarschuwingen gemist?' SP-raadslid Harry Rozema noemt het een 'drama'.

Heel onrustig jaar

Wethouder Usmany liet weten dat de accountants alleen terugkijken op de afgelopen periode. 'Zij geven geen opmerkingen over het lopende jaar. Maar daarnaast was dit ook een heel onrustig jaar voor Werkplein Fivelingo. Er is veel personeel gewisseld, daardoor is de uitstroom naar werk niet naar wens verlopen.'
Het weerstandvermogen is nog goed, dus wij kunnen dit uit kas betalen
Wethouder Annalies Usmany
Vanwege de tekorten bij Werkplein Fivelingo en de jeugdzorg, schiet Appingedam de reserves van het sociaal domein aan. Naar verwachting houdt de gemeente een gat van 900.000 euro over. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, wordt dat uit de algemene reserves gehaald.

Bezuinigingen niet nodig

Volgens Usmany zijn bezuinigingen nog niet nodig: 'Het weerstandvermogen is nog goed, dus wij kunnen dit uit kas betalen. Maar wij dringen wel aan bij het Rijk om met extra gelden te komen, want wij krijgen te weinig om alle kosten uit het sociaal domein te kunnen dekken.'