Lopend Vuur: Statiegeld op blikjes moet zo snel mogelijk ingevoerd worden

Op blikjes zit vanaf 2022 statiegeld, tenzij het bedrijfsleven ervoor zorgt dat er minder blik in het zwerfafval terechtkomt.

Dat willen coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie (CU).

De drie coalitiepartijen roepen het kabinet op een wet voor te bereiden die statiegeld op blik regelt. Zo'n wet willen de partijen achter de hand hebben. Ze geven het bedrijfsleven een laatste kans om het aandeel van blik in zwerfafval fors terug te brengen.

Maar één systeem dat echt werkt

Dat dit aandeel momenteel alleen maar groter wordt, 'maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten', zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. De partij pleit al langer voor actie op dit gebied. 'We bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor. Er is namelijk maar één systeem dat echt werkt en dat is statiegeld.'

Steun van oppositie

Hoewel de VVD vindt dat statiegeld op blik veel te ver gaat, is er brede steun voor het voorstel in de Tweede Kamer. De linkse oppositiepartijen zullen CDA, D66 en ChristenUnie aan een meerderheid helpen. Ze hebben in het verleden al eerder aangegeven statiegeld op blikjes te steunen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft ook haar zorgen geuit over het feit dat er steeds meer blik op straat belandt. Eerder kondigde ze al aan begin volgend jaar een knoop door te hakken op de vraag of er op kleine flesjes statiegeld moet komen. Die maatregel moet dan in januari 2021 ingaan.

Hoe denk jij hierover?

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Je kinderen niet laten vaccineren is asociaal

Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. 89 procent van de 5877 stemmers is het hier mee eens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws