Oud-wethouder Swagerman hoeft geen wachtgeld

Kees Swagerman.
Kees Swagerman. © Gemeente Oldambt
Oud-wethouder Kees Swagerman maakt geen gebruik van de wachtgeldregeling. Hij zou de komende drie jaar nog recht hebben op wachtgeld: het eerste jaar tachtig procent van zijn laatstverdiende salaris en daarna zeventig procent.
De SP'er wil naar eigen zeggen 'niet te veel profiteren van een overheidsregeling'.
De SP in Oldambt stapte begin september uit het college van de gemeente. Dat betekende het einde van het wethouderschap van Swagerman.

Regeling

Swagerman heeft recht op wachtgeld op basis van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). Voor die wet maakt de reden van het stoppen niet uit. Dat Swagerman zelf zijn ontslagbrief heeft ingediend, heeft dus geen gevolgen voor zijn wachtgeld.
Omdat Swagerman langer dan twee jaar wethouder is geweest, zou hij nog drie jaar en twee maanden na zijn aftreden recht hebben op een deel van zijn salaris. Swagerman laat weten dat hij tot en met december van dit jaar wachtgeld krijgt, vanaf begin 2020 ziet hij daar vanaf.

Waarom?

De gemeente Oldambt kampt met financiële problemen, maar dat heeft volgens hem niet de doorslag gegeven om het wachtgeld af te slaan. Swagerman: 'Het is mooi dat het de gemeente geen geld kost, maar dit standpunt had ik al toen ik begon. Ik vind het raar dat als je relatief kort wethouder bent geweest, je zo lang geld zou kunnen krijgen. Dat kunnen mensen met een gewone baan ook niet.'
De SP'er vervolgt: 'Dit is toch mijn filosofie. Ik wil niet te veel profiteren van een overheidsregeling.'

SP-afdracht

Volksvertegenwoordigers van de SP zijn verplicht om een deel van hun salaris af te staan aan hun partij. Tweede Kamerleden, Gedeputeerden en wethouders krijgen - zo schrijft de SP op haar website - 'in ruil voor hun inzet een bedrag van 2800 euro per maand'.
Voor gemeenteraadsleden gelden andere regels. Zij staan vijftig tot 75 procent van hun vergoeding af. De SP daarover: 'Het raadslidmaatschap is geen werk, maar een nevenfunctie én bovenal een eer'.
Ook over wachtgeld moet een SP'er afdracht betalen.