Man die dreigde in winkel, bank en bus hoort celstraf eisen

Voor het bedreigen van medewerkers in winkels, een bankgebouw en in de bus in Groningen eist de officier van justitie een gevangenisstraf van een half jaar tegen een 38-jarige man uit Amsterdam.

De Amsterdammer woonde de eerste twee maanden van dit jaar in Groningen. Hij stapte in die periode een bankgebouw binnen en schreeuwde tegen de medewerkers dat hij geld moest hebben. 

Gefilmd met mobieltje

De man riep ook dat hij hen iets aan zou doen en dat hij ooit voor moord had vastgezeten. Een van de medewerkers filmde het incident met zijn mobieltje.

Op het Zuiderdiep stapte de man in een bus. Hij schreeuwde tegen de chauffeur dat hij hem wilde slaan vanwege de slavernij. Hij zette daarbij een vuist tegen het gezicht van de bestuurder. Een passagier filmde dit incident met de telefoon.

Mes en staaf

In de Steenstilstraat bedreigde de man medewerkers van een tabakszaak en een andere winkel. De agenten vonden een mes en een staaf bij de man. Die had hij niet gebruikt tijdens het dreigen. De man stond ook terecht voor lokaalvredebreuk bij verschillende supermarkten.

Behandeling zinloos

De Amsterdammer heeft vermoedelijk ziekelijke stoornissen en andere psychische problemen. Hij wil zich niet laten onderzoeken. Eerdere behandelingen mislukten, omdat hij niet meewerkt. Hij heeft een strafblad van 29 kantjes.

'En wat nu?', vroeg de officier van justitie. Een verplichte behandeling opleggen heeft geen zin vanwege de tegendraadse houding van de man. De officier hield er rekening mee dat de psychiatrische problemen van invloed zijn geweest op zijn gedrag.

Onder begeleiding

De verdachte woont inmiddels onder begeleiding in Amsterdam. Hij verscheen niet in de rechtbank. Volgens zijn advocaat bloeit de man door de begeleiding alleen maar op. De officier vond dat dit patroon niet moest worden doorbroken en eiste een celstraf, gelijk aan het voorarrest. 

Voor een van de slachtoffers eiste de officier vijfhonderd euro aan smartengeld. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws