Gemeente werkt mee aan monument voor weggevoerde Joden op Hoofdstation Groningen

De exacte locatie is nog onduidelijk
De exacte locatie is nog onduidelijk © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Groningen werkt mee aan de komst van een monument voor weggevoerde Joden op het Hoofdstation in Groningen. GroenLinks drong in september aan op de komst van zo'n monument.
De gemeente wil daarmee een initiatief van de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, het herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Stichting 4 en 5 mei ondersteunen.

Locatie nog onduidelijk

Waar het toekomstige monument precies komt te staan is nog niet duidelijk. Ook de vraag wanneer het monument er moet zijn kan nog niet worden beantwoord.
GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis liet eerder weten het monument graag te zien staan bij de heropening van het station. 'Het zou mooi zijn als bij de heropening in 2023 ook het duistere gedeelte van de geschiedenis van het station een gepaste vorm van herdenking krijgt', zei Leemhuis in september.

Markeringsbord in Haren

Het treinstation van Haren krijgt al eerder een blijvende herinnering aan de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Voor de wachtruimte op het perron in Haren komt een markeringsbord.
De gemeente wil bovendien een extra plaquette in de nieuwe onderdoorgang van station Haren, die bijna klaar is. Daarover gaat de gemeente nog in gesprek met Kamp Westerbork, NS en ProRail.