Actiefront van boze boeren verbreedt zich

Een rij met trekkers
Een rij met trekkers © Steven Radersma/RTV Noord
Boze boeren die zich verenigd hebben in de groep Agractie scharen zich ook achter de protesten die gepland staan vanaf volgende week woensdag. alhoewel ze dat vorige week nog te vroeg vonden.
Een andere actiegroep, Farmers Defence Force, wil woensdag naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven trekken, omdat dat instituut verantwoordelijk zou zijn voor de - volgens de boeren - foute metingen van stikstof. Op de gegevens van het RIVM is het omstreden stikstofreductieplan van het kabinet gebaseerd. 

Overnachten

De boeren gaan, net als anderhalve week geleden, met hun trekkers op pad. Na Bilthoven willen ze over de snelweg naar Den Haag rijden. Daar willen ze een tour maken lang allerlei overheidsinstanties die met het stikstofbeleid te maken hebben. 
De boeren hebben aangekondigd daarna in tenten, caravans en vrachtwagens in de Hofstad te willen overnachten. Donderdagochtend willen ze het publiek een zogeheten 'boerenburger-ontbijt' gaan aanbieden. 

'Turbulente ontwikkelingen'

Agractie sloot zich aanvankelijk niet aan bij deze actie. Voorman Bart Kemp vond het nieuwe protest te vroeg komen en wilde de minister meer tijd geven om toezeggingen te doen. Maar nu blijkt dat minister Schouten blijft vasthouden aan een volgens de boeren te streng beleid is het standpunt van deze groep veranderd. 
'Gezien de turbulente ontwikkelingen vanuit het kabinet en de provincies om boerengezinnen de nek om te draaien is het meer dan nodig hiertegen krachtig in het geweer te komen', schrijft Agractie vandaag in een verklaring.
De groep roept haar achterban mee te doen aan de actie, mits deze binnen de kaders van de wet en publieksvriendelijk blijft. 

Niezijl

Het lijkt erop dat Niezijl, net als vorige week, het vertrekpunt wordt van Groninger boeren die opnieuw willen gaan demonstreren.