FNV ruziet met Qbuzz: 'Asociaal gedrag, mogelijk acties'

De FNV noemt de keuze van Qbuzz om chauffeurs op bepaalde buslijnen minder te betalen dan andere 'asociaal gedrag'. Ook Arriva Touring betaalt chauffeurs op twee buslijnen van Groningen naar Drachten minder dan chauffeurs op andere lijnen.

FNV-bestuurder Brigitte Paas dreigt met stakingen. 'Ik heb er fikse ruzie over met Qbuzz.'

Buschauffeurs van Arriva Touring die rijden op de buslijnen 304 en 314 van Groningen naar Drachten verdienen al jaren minder dan hun collega's op andere buslijnen.

Buschauffeurs hoopten dat daar verandering in zou komen zodra de buslijnen per 15 december 2019 worden overgenomen door Qbuzz. Ze komen echter van een koude kermis thuis: ook Qbuzz wil de cao-regel gebruiken om de chauffeurs minder te hoeven betalen.

Nog in onderhandeling

'Voorlopig zijn we nog met Qbuzz in onderhandeling', zegt Paas. 'Maar als we er niet uitkomen is er maar één oplossing, en dat is dat we de sleutels van de bus vanaf 15 december niet meer omdraaien.' Paas benadrukt wel dat ze nog niet weet of chauffeurs hiertoe ook bereid zijn.

'Mensen tegen elkaar uitspelen'

De FNV'er vindt dat Qbuzz buschauffeurs tegen elkaar uitspeelt. 'De ene chauffeur krijgt 300 euro per maand minder dan de ander.' Dat doen de OV-bedrijven door chauffeurs onder de coa Besloten Busvervoer te laten vallen, die oorspronkelijk bedoeld is voor touringcarchauffeurs.

Volgens Paas blijft het niet bij een lager salaris alleen: 'Chauffeurs die vallen onder de cao Besloten Buservoer mogen meer uren per dag werken en krijgen ook meer onbetaalde pauzes dan chauffeurs die vallen onder de cao Openbaar Vervoer.'

'Wisten niet van mogelijke acties'

Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark laat in een reactie weten dat hij het standpunt van de FNV herkent. 'In de gesprekken die horen bij overgangen van vervoerder naar vervoerder, worden dit soort zaken ook besproken. De mogelijke oproep tot stakingen heb ik echter nog niet eerder gehoord.'

Lees ook:

Buschauffeurs Qliners Groningen-Drachten: 'Oneerlijk dat wij minder betaald krijgen dan collega's'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws