OM eist celstraf voor afpersen en bedreigen 'junkies'

Het Openbaar Ministerie heeft voor afpersing, bedreiging, diefstal en het overtreden van een gebiedsverbod tegen een 40-jarige Stadjer een celstraf van twee jaar geeist. Hiervan is de helft voorwaardelijk.

De man wordt verweten dat hij in december onder bedreiging van een mes huisraad, waaronder een tv en een laptop, meenam uit woningen aan de Bedumerweg en Kapteynlaan in Groningen.

Volgens de verdachte waren deze bewoners 'junkies met een eigen waarheid'. Volgens de man deden die valse aangifte om de verzekering te misleiden. Volgens de officier van justitie werden de slachtoffers al langere tijd geïntimideerd door de verdachte. 

Oog in oog

Die kwam telkens onaangekondigd in de woningen, verbleef daar een tijdje en terroriseerde de bewoners. Een bierflesje voor het raam was voor de politie een teken dat de man weer onaangekondigd binnen stond. Op 15 december stapten de agenten de woning aan de Bedumerweg binnen en stonden oog in oog met een verdachte.

Hij kwam zijn spullen halen, zou de man tegen de agenten hebben gezegd. 'Het zijn mijn spullen', fluisterde op dat moment de bewoner. Die was volgens de officier te bang om luid te spreken. In de woning aan de Kapteynlaan, die de verdachte ook regelmatig bezocht, lag een afgebroken mes.

Verdachte ontkent

De man stond ook terecht voor het versturen van bedreigingen via WhatsApp en het overtreden van een gebiedsverbod in Groningen. De man ontkende op zitting in alle toonaarden. Hij heeft een strafblad van 22 kantjes. 

De officier eiste een deels voorwaardelijke straf om een klinische behandeling mogelijk te maken. De man zou ook moeten meewerken aan middelencontrole en een contactverbod met de slachtoffers opgelegd moeten krijgen. 

Uitspraak over twee weken. 

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws