'Dit zijn meer trekkers dan verwacht'

De Grote Markt staat al vol met trekkers
De Grote Markt staat al vol met trekkers © Jos Schuurman/FPS
Honderden trekkers zijn maandagochtend gearriveerd of op weg naar de Groninger binnenstad in verband met het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen.
'Momenteel zijn er zo'n 600 trekkers in de stad, dat is meer dan verwacht', meldt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads. 'Beide markten staan al zo goed als vol.'

Provinciehuis

Voor een beperkt aantal trekkers is ruimte gemaakt in de Sint Jansstraat en het Martinikerkhof. Die laatste is de eindbestemming van het protest. De boeren gaan daar maandag in gesprek met gedeputeerde Staghouwer van Landbouw over de stikstofmaatregelen.
'Wij hebben grote twijfels over de noodzaak van het voorgestelde beleid', vat boer Rolf Rozema uit Niezijl het doel van het protest samen. Hij is vanuit Aduard onderweg naar de stad.

Uitwijklocaties

Op de Grote Markt of Vismarkt zal Rozema waarschijnlijk geen plekje meer vinden. Daarom heeft de gemeente uitwijklocaties langs de Diepenring ingesteld. Het gaat in eerste instantie om de Turfsingel en het Boterdiep.
Het verkeer loopt door de actie compleet vast in de stad. Toch spreekt Coenraads van een 'ordentelijke actie'. 'Het is een heel bijzonder, niet alledaags gezicht.'