Inrijder deur provinciehuis en bijrijder Vismarkt aangehouden

Van Adrichem rijdt de deur van het provinciehuis in met de trekker
Van Adrichem rijdt de deur van het provinciehuis in met de trekker © ANP
De politie heeft dinsdag nog twee aanhoudingen verricht naar aanleiding van het boerenprotest maandag rondom het provinciehuis in Stad.
Het gaat om Sander van Adrichem uit Noordbroek, de bestuurder van de trekker die de deur van het provinciehuis indrukte. Ook Arjen Schuiling uit Tynaarlo is aangehouden. Hij was de bijrijder van de trekker die het hek op de Vismarkt omver reed.
Van Adrichem is bij zijn woning in Noordbroek aangehouden. Schuiling heeft zich zelf gemeld bij het politiebureau. Beiden worden verdacht van openlijke geweldpleging.
Maandag werd ook al een 18-jarige boer aangehouden die met een trekker inreed op een politiepaard.

Gedreven door emotie

Schuiling sprak gisteren ferme taal bij het boerenprotest. Voor de camera van RTV Noord zei de actievoerder wat hem dreef. 'Het is mijn morele plicht om hier te zijn.'

Steeds grimmiger

Of er nog meer aanhoudingen worden verricht is nog onduidelijk. Tijdens het boerenprotest kwamen honderden boeren in trekkers naar de Groninger binnenstad.
De actie was grotendeels vredig, maar het protest werd gedurende de dag grimmiger. Boeren gooiden eieren tegen het provinciehuis en daarna vielen enkele boeren ook het provinciehuis binnen. Daarbij raakte een boer gewond en werd iemand gearresteerd.

Arjen Schuiling of Arjen S?

Normaliter verkorten we de achternaam van een verdachte, op het moment van een aanhouding. In dit geval hebben we er echter voor gekozen beide aangehouden boeren met naam en toenaam te noemen. De overweging daarachter is dat ze maandag beiden een prominente rol innamen bij het boerenprotest, en ook met tekst en uitleg voor de camera van RTV Noord verschenen.