Delfzijlster bedreigt minnaar ex-vriendin: 'Regel de crematie maar vast'

© Jos Schuurman/FPS
Voor mishandelingen, bedreigingen, het bezit van pepperspray en het overtreden van een huisverbod moet een 49-jarige Delfzijlster mogelijk vier maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, de cel in.
Dat eiste de officier van justitie dinsdag. 'De tijd van een taakstraf voor deze verdachte is wat mij betreft geschiedenis.'
Op 12 juli vorig jaar kreeg de man ruzie met zijn (ex-)vriendin. De vrouw liet zich daarop troosten door een vriend van de man. De Delfzijlster rook relatiegevaar en toog naar de boot van zijn rivaal, waar op dat moment ook zijn ex-vriendin aanwezig was.

IJzeren staaf naar rivaal

Er ontstond een ruzie tussen de drie, waarbij de Delfzijlster het duo bedreigde en hen bovendien de huid vol schold.
Daarna pakte de man een ijzeren staaf van de straat en gooide daarmee naar zijn rivaal. Het metaal raakte het been van de vrouw. Beiden deden aangifte van mishandeling en bedreiging.

'De kat had honger'

De man kreeg voor tien dagen een huisverbod opgelegd voor de woning van zijn ex-vriendin. Ook mocht hij geen contact met haar zoeken. Maar die verboden lapte hij aan zijn laars.
Toen de man werd betrapt bij de woning van de vrouw, zei hij dat hij enkel de kat des huizes even kwam voeren. 'De kat had honger. De buurman klaagde dat ie zo miauwde'.

'Regel de crematie maar vast'

En daar bleef het niet bij, want op 17 juli bedreigde hij zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend opnieuw.
Ook via WhatsApp stuurde hij niet mis te verstane teksten naar de nieuwbakken minnaar, waarbij hij onder meer tips gaf om alvast de crematie voor de vrouw te gaan regelen.

Pepperspray

De ex-vriendin van de verdachte zocht haar toevlucht in december 2017 ook al eens bij een andere kameraad van de Delfzijlster.
Die kon ook rekenen op bedreigingen en bovendien op een 'begroeting' met pepperspray in het gezicht.

Lang strafblad

De man is een bekende in 'strafland'. Volgens de officier heeft hij in zijn tienjarige loopbaan kansen in overvloed gehad. 'Het wordt tijd om het verleden schoon te vegen, maar eerst gaan we afrekenen met een celstraf', stelde hij.
Tien jaar geleden werd de Delfzijlster veroordeeld tot zeven maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk) wegens geweld, en in 2015 kreeg hij voor huiselijk geweld bij een andere vrouw een taakstraf van zestig uur opgelegd.

In proeftijd

Hij liep nog in twee proeftijden toen hij deze feiten beging. Zeven weken celstraf lagen nog voor de man op de plank. Als het aan de officier ligt, moet de man deze straf ook uitzitten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.