Lees terug: Het boerenprotest in Den Haag

Demonstrerende boeren op het Malieveld
Demonstrerende boeren op het Malieveld © ANP
Opnieuw reden Groningse boeren met trekkers op de snelweg voor een protestactie. Ze protesteerden bij het RIVM in De Bilt en op het Malieveld in Den Haag tegen de overheid.
Alle gebeurtenissen van de dag lees je terug in ons inmiddels afgesloten liveblog.
Kartrekker van de actie vandaag is Farmers Defense Force, een boerenactiegroep die op Facebook zo'n 40.000 sympathisanten heeft.

Derde actie in korte tijd

Het is de derde actie in korte tijd. Op 1 oktober protesteerden zo'n 350 boeren al met trekkers op het Malieveld in Den Haag. Daar waren ze om onder meer te protesteren tegen het reduceren van de veestapel, een voornemen van D66 om de hoeveelheid stikstof in Nederland terug te dringen.
Afgelopen dagen volgden in verschillende provinciehoofdsteden, waaronder Groningen, protesten van honderden boeren. Boeren bezetten het Martinikerkhof voor het provinciehuis. Naar aanleiding van een succesvol Fries protest afgelopen vrijdag, probeerden boeren ook hier het provinciale stikstofbeleid ongedaan te krijgen.

Grimmig karakter

De provincie wijzigde haar beleid echter niet. Toen dat duidelijk werd, kreeg de vredige actie een wat grimmiger karakter, waarbij met eieren werd gegooid, de deur van het provinciehuis werd ingereden en hekwerk op de Vismarkt omver werd gereden. De politie hield daarvoor drie mensen aan.