Provincie en gemeenten niet in beroep tegen gasbesluit Wiebes

Minister Eric Wiebes in gesprek met een van onze verslaggevers
Minister Eric Wiebes in gesprek met een van onze verslaggevers © Robin van Lonkhuijsen/ANP
De provincie en de gemeenten in het aardbevingsgebied gaan niet in beroep tegen het gasbesluit van minister Eric Wiebes (VVD). De kans van slagen van een nieuw beroep zou te klein zijn, zegt de provincie.
De afgelopen jaren gingen provincie, gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio steevast in beroep tegen een gasbesluit van de minister. De Raad van State vernietigde na die beroepsprocedures meermaals de verschillende gasbesluiten van Wiebes.

Prioriteit

Maar een nieuw beroep bij de hoogste bestuursrechter van het land komt er vanuit de overheden nu dus niet. 'De prioriteit ligt nu bij de versterking en de problemen van de mensen in Groningen', verklaart gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) de keuze.
'Er is een hele grote kans dat het beroep wordt afgewezen', vertelt hij. 'De vorige keer hebben we op één onderdeel gelijk gekregen en op de rest niet. We achten het nu juridisch niet opportuun om in beroep te gaan.'

12 miljard kuub

Minister Wiebes kondigde afgelopen maand nog aan dat de gaswinning in Groningen in 2022 stopt en volgend jaar al onder de 12 miljard kuub zit. Daar wil Van Dekken de minister aan houden.
'We sturen het kabinet een stevige, pittige brief met duidelijke inhoud over wat wij vinden: Wiebes moet nu echt werk maken van de versterkingsoperatie.'