UMCG: 'Stikstofuitstoot vormt risico op lichte nierschade' (update)

Het UMCG
Het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Een hoge uitstoot van stikstof vormt een risico op lichte schade aan de nieren. Dat concluderen onderzoekers van het UMCG. Zij deden onderzoek onder ruim 143.000 inwoners van Noord-Nederland.
De onderzoekers publiceren woensdag de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijk magazine PLOS ONE.
Volgens het UMCG is het puur toeval dat de uitkomsten samenvallen met het boerenprotest. 'Het is een heel complex onderzoek', zegt hoogleraar nierziekten Gerjan Navis van het UMCG. 'We hebben eindeloos zitten corresponderen tot het tijdschrift zei: Nu is het begrijpelijk genoeg, we kunnen ermee naar buiten.'

Geen paniek

Er is geen reden tot paniek, zegt Navis over de uitkomsten van het onderzoek. 'Er zijn kleine verschillen waargenomen, waarbij het gebied rond Emmen er het slechtst af kwam en dat rond Buitenpost het best. Het is niet de schuld van de boeren dat de dialyseafdelingen vol liggen', verzekert Navis.
Ze verwijst naar de Chinese medeonderzoeker Qing Qing Cai, die uit het zwaar vervuilde Peking afkomstig is. 'Jullie hebben helemaal geen luchtvervuiling, zei ze.'

Stikstof door luchtvervuiling

Luchtvervuiling door stikstofdioxide is vooral afkomstig van verkeer en vervoer. Ook de industrie draagt bij aan de uitstoot. De stikstofuitstoot van de landbouw zit niet zozeer in stikstofdioxide, maar in ammoniak uit mest.

Lifelines

De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van informatie, die uit het grote Lifelines-onderzoek naar voren is gekomen. Lifelines verzamelt dertig jaar lang informatie over de gezondheid van drie generaties noorderlingen.
Van 143.735 deelnemers hebben de onderzoekers de geschatte nierfunctie vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de snelheid waarmee de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren. Daarna gingen de onderzoekers op postcodeniveau na, waar de nierfunctie het hoogst dan wel het laagst was

Verschillen

Er bleken in Noord-Nederland significante verschillen te zijn tussen regio's in de mate waarin chronische nierschade voorkomt. Deze verschillen waren niet te verklaren door bekende risicofactoren als leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte. Uit ruimtelijke analyses bleek dat blootstelling aan stikstofdioxide een belangrijke factor was. Hoe groter de blootstelling aan stikstof, des te lager de nierfunctie.
Dit duidt er op dat hoge stikstofuitstoot niet alleen risico vormt voor schade aan de luchtwegen, maar ook een risico kan vormen voor schade aan de nieren.

Dit bericht is aangevuld met quotes van het UMCG