Hoorzitting over NAM-dreigement gaskraan dicht te draaien is begin november

De NAM moet op 6 november tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer. Het gasconcern moet uitleg geven over het dreigement dat het bedrijf uitte om de gaskraan voortijdig dicht te draaien.

Dat werd gedaan in augustus vorig jaar tijdens een overleg van de NAM met vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Groningen. Het overleg ging onder meer over de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied en de aansprakelijkheid van de NAM.

Niet zo bedoeld

Het bedrijf wilde van die aansprakelijkheid af en weigerde te betalen voor de versterking van huizen die volgens de nieuwste normen veilig zouden zijn, maar waarbij al wel toezeggingen over de versterking waren gedaan.

Als de aansprakelijkheid niet naar een andere partij zou gaan en de NAM moest betalen voor de versterking van de veilige huizen, zou het bedrijf zijn 'gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland'.

Zowel de NAM als het ministerie van Economische Zaken ontkennen niet dat de uitspraak is gedaan, maar zij zeggen dat het niet zo bedoeld en opgevat is.

De NAM laat via een woordvoerder nogmaals weten dat het bedrijf de suggestie dat er is gedreigd afkeurt. 'NAM kijkt uit naar de hoorzitting, om ons verhaal te kunnen vertellen.'

Woest

Kamerleden reageerden woest op het bericht. Een aantal van hen noemt de uitspraak 'chantage van de overheid'. Op initiatief van Agnes Mulder (CDA) is nu een hoorzitting gepland begin november.

De NAM was op haar beurt niet blij met de manier waarop Kamerleden reageerden. Volgens directeur Johan Atema worden zijn collega's ten onrechte weggezet als 'harteloze schoften'.

Lees ook:

- NAM boos op Kamerleden: 'Collega's zijn weggezet als harteloze schoften'
- Kamerleden reageren fel op geheim document: 'Dit is chantage'
- Geheim document: NAM dreigde Nederland in de kou te zetten

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws