Zorgboerderij Mikkelhorst voorlopig uit financiële zorgen

Zorgboerderij De Mikkelhorst
Zorgboerderij De Mikkelhorst © Facebook De Mikkelhorst
Zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren is voorlopig uit de financiële zorgen. De gemeente Groningen spreekt verschillende potjes aan om de zorgboerderij te redden.
Dit jaar krijgt de zorgboerderij ruim 55.000 euro. Voor volgende jaren is nog niet duidelijk hoeveel De Mikkelhorst vanuit het stadhuis tegemoet kan zien.

'Heel waardevol'

'We vinden De Mikkelhorst heel waardevol voor de voormalige gemeente Haren en omgeving', zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks).
De Mikkelhorst krijgt vanaf dit jaar daarom onder andere 10.500 euro uit een potje voor kinderboerderijen. Een ander potje, voor Natuur- en Duurzaamheidseducatie, levert eenmalig 25.000 euro op. Daarnaast krijgt de zorgboerderij dit jaar 32.750 euro vanuit het participatiebudget.

Zorggeld

'Van deze potjes maakte De Mikkelhorst tot nu toe geen gebruik omdat het alles kon betalen met geld dat ze kregen voor de zorgactiviteiten die ze uitvoerden', zegt wethouder Broeksma. Uit een brandbrief aan de gemeente bleek in mei dat de boerderij het daar niet meer mee zou redden.

Niet alleen gemeentegeld

De zorgboerderij redt het niet met gemeentelijke subsidies alleen: ook de speciaal opgerichte vriendenstichting van Bert Visscher zorgt voor financiële adem.

'Acute crisis opgelost'

Volgens de wethouder is de 'acute crisis' opgelost. Van sommige budgetten kan De Mikkelhorst ieder jaar gebruikmaken.
Maar omdat De Mikkelhorst in de voormalige gemeente Haren ligt, moet de gemeente nog kijken van welke regelingen de zorgboerderij in de toekomst gebruik kan maken. Sommige regelingen die nu nog voor de voormalige gemeente Haren gelden, gelden binnenkort namelijk niet meer.

Mensen met beperking

De Mikkelhorst is een zelfstandige ecologische zorgboerderij in Haren. Er is een kinderboerderij, waar dagbesteding plaatsvindt voor mensen met een beperking. 

Negentig vrijwilligers

Eerder dit jaar sprak algemeen manager Geert Naber van 'Code Rood', waarmee hij doelde op de financiële situatie. Bij De Mikkelhorst werken ongeveer negentig vrijwilligers.