NCG nog lang niet tevreden over tempo versterking

Nationaal Coördinator Groningen Peter Spijkerman
Nationaal Coördinator Groningen Peter Spijkerman © Sven Jach/RTV Noord
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is nog lang niet tevreden over het tempo van de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. Maar de operatie komt wel op stoom, stelt directeur Peter Spijkerman.
'De cijfers zijn net gepubliceerd', verzucht de NCG-directeur enigszins. Hij erkent dat we uit de cijfers niet kunnen afleiden dat de versterking snel gaat.

Werk aan de winkel

In totaal zijn er eind dit jaar bijna duizend huizen in het gebied versterkt. Maar het totale aantal te inspecteren huizen staat op 26.000. Er is kortom nog een hoop werk aan de winkel.
'Ik zie wat er achter de schermen gebeurt en dan zeg ik: we komen echt wel op stoom. De cijfers moeten straks verder uitslaan.'
De NCG verwacht de komende weken de uitkomsten van zo'n duizend beoordelingen van huizen. Dan wordt duidelijk of een huis dat geïnspecteerd is ook daadwerkelijk versterkt moet worden. 

Tekort aan menskracht

De Nationaal Coördinator Groningen liep met zijn organisatie aan tegen een tekort aan menskracht. Met name bij de ingenieursbureaus die de doorrekeningen van de inspectie doen, liep afgelopen jaar personeel weg. Het zorgde voor meer vertraging in het versterkingstraject.
'Die ingenieurs wilden geen duimendraaien en gingen op zoek naar ander werk', vertelt Spijkerman.

Voor gewaarschuwd

Het ministerie van Economische Zaken is er in de zomer van vorig jaar door de NCG al voor gewaarschuwd dat dit zou gebeuren, maar het ministerie accepteerde die risico's en eventuele consequenties.
Spijkerman: 'Het kost toch tijd om die ingenieurs allemaal weer binnen te halen en op niveau te krijgen.'

Stukje verder

Volgens de NCG-directeur gaat het met de ingenieurscapaciteit nu de goede kant op. 'Dat moet de komende maanden wat gaan opleveren', vertelt Spijkerman. Maar desalniettemin blijft hij nog ontevreden.
Wanneer Spijkerman dan wel tevreden is met het tempo van de versterking? 'Poeh, dan zijn we echt een stukje verder. Ik heb 26000 adressen te beoordelen. Voor mij is het nu belangrijk dat ik in een ritme kom en dat ik forse aantallen laat zien.'
'En uiteindelijk gaat het erom dat ik die huizen versterkt heb. Dus het duurt nog wel even tot ik tevreden ben, maar ik wil me niet aan een termijn verbinden.'

Van Economische naar Binnenlandse Zaken

Sinds woensdag vallen de Nationaal Coördinator Groningen en de versterkingsoperatie onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en is het dus de verantwoordelijkheid van minister Kajsa Ollongren (D66). Minister Eric Wiebes blijft verantwoordelijk voor de veiligheid in Groningen.