'113 moet crisislijn voor mensen met zelfmoordgedachten worden'

Het telefoonnummer 113 moet de crisislijn worden voor mensen met suïcidale gedachten.

Om dat mogelijk te maken zetten staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keizer (Justitie en Veiligheid) 'de nodige stappen', melden ze donderdag.

Op dit moment is de Stichting 113Zelfmoordpreventie, die online en telefonisch hulp biedt aan mensen die denken aan zelfmoord, nog te bereiken op het nummer 0900-0113. Maar vanwege de naam van de stichting denken veel mensen dat het juiste nummer 113 is, terwijl dit nummer helemaal niet bestaat.

Levens gekost

De verwarring heeft ertoe geleid dat hulpvragen onbeantwoord bleven en dat heeft mensen het leven gekost. Zo belde een vrouw uit Winschoten vorige maand 113 en toen ze geen gehoor kreeg, maakte ze een einde aan haar leven. De Volkskrant meldt donderdag dat een 61-jarige man uit Beverwijk in juli vier keer tevergeefs 113 en variaties daarop belde. Twee dagen later maakte hij een einde aan zijn leven.

Verschrikkelijk

Blokhuis noemt deze gebeurtenissen 'verschrikkelijk'. 'Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het nummer 113 een leven kan redden, moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen.'

Het kabinet onderzoekt wat er aan 'menskracht en techniek' nodig is om het gewenste nummer open te stellen. Hierover worden telecomaanbieders benaderd. Voor het einde van het jaar wordt duidelijk wanneer het nummer beschikbaar komt.

Binnen twee weken moeten providers in elk geval zorgen dat iedereen die naar 113 belt via een bandje het juiste nummer te horen krijgt.

113Zelfmoordpreventie helpt jaarlijks 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 mensen via de crisischat.

Lees ook:

- Familiedrama in Winschoten: 'Ze belde 113, maar dat nummer bestaat helemaal niet'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws