Provincie over scheiding Veendam en Pekela: 'De spanning is er nu van af'

De provincie Groningen is voorzichtig positief over de ontwikkelingen in Pekela en Veendam. En dat terwijl de herindeling nu verder weg lijkt dan ooit. Gedeputeerde Fleur Gräper: 'Soms moet je een stap terugzetten om weer vooruit te kunnen kijken.'

Donderdagochtend maakte Veendam bekend dat de gemeente uit De Kompanjie stapt. Dat is de organisatie waarin ambtenaren voor zowel Veendam als Pekela werken.

Minder spanning

Je zou de samenwerking van Veendam en Pekela kunnen vergelijken met een huwelijk. Acht jaar geleden stapten ze in het 'huwelijksbootje' en werd hun 'kindje' De Kompanjie geboren. Maar eigenlijk zijn de gemeenten in al die jaren nooit echt gelukkig geweest met elkaar.

Dat werd na een aantal jaar merkbaar. De gemeenten spraken niet meer met elkaar, schreven brieven over en weer en hingen regelmatig de vuile was buiten.

Daar komt over ruim een jaar een eind aan. Veendam heeft een 'scheiding aangevraagd' en Pekela kan zich daar in vinden. Vanaf 1 januari 2021 wil Veendam weer een zelfstandig ambtelijk apparaat hebben.

Gräper daarover: 'Soms is het beter om uit elkaar te gaan, de spanning is er nu van af. Daarna kun je weer verder en ontstaat toekomstperspectief. Ik denk dat daar nu sprake van is.'

Geen ingrijpen

De gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam werden gezien als de toekomstige PSV-gemeente. Pekela en Stadskanaal zien dat wel zitten, Veendam is daar minder fan van. Veendam wil wel herindelen met Pekela, maar die gemeente wil niet zonder Stadskanaal verder.

De bestuurlijke soap duurt al jaren maar Gräper ziet geen reden om in te grijpen. 'De gemeenten zijn nu echt zelf aan zet. Ze kunnen zichzelf nu de vraag stellen: hoe ziet de toekomst eruit? In het laatste rapport staat dat er risico's kleven aan zelfstandigheid. Het is aan de gemeenten om te kijken hoe zij daar mee omgaan.'

Lees ook:

- Burgemeester Pekela over besluit Veendam: 'Teleurstelling overheerst'
- Veendam wil ambtelijke samenwerking met Pekela stopzetten

Meer over dit onderwerp:
VEENDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws