Financiële zorgen, maar Westerkwartier kan toch investeren

© Jos Schuurman/FPS
Ondanks een tekort van twee miljoen euro op het sociaal domein trekt de gemeente Westerkwartier volgend jaar 3,2 miljoen euro uit om de plannen uit het coalitieakkoord te realiseren.
Dat blijkt uit de begroting 2020 die donderdag werd gepresenteerd. De totale begroting bedraagt 170 miljoen euro.

Investeringen in duurzaamheid

Westerkwartier investeert onder meer in maatregelen voor duurzaamheid. Dat gebeurt door inwoners via voorlichting, subsidies en duurzaamheidsleningen te ondersteunen bij de energietransitie.
Speciale aandacht daarbij is er voor inwoners met een smalle beurs.

Inzetten op preventie

Westerkwartier blijft zich zorgen maken over de stijgende kosten van het sociaal domein (jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning).
Om de kosten in de hand te houden wordt geïnvesteerd in preventie in de verwachting dat daardoor minder zware en relatief dure Wmo-voorzieningen of jeugdzorg nodig zijn.

Vangrail en fietspad

Ook trekt Westerkwartier geld uit voor infrastructuur.
Zo komt er tussen de Friese grens en Gaarkeuken een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal en komt er een fietspad van Leek naar Groningen.

Eerste begroting fusiegemeente

De begroting 2020 is de eerste begroting van de gemeente Westerkwartier, die afgelopen 1 januari ontstond door de fusie van Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum.
Op 13 november buigt de gemeenteraad zich over de begroting.