Appingedam komt met duurzaamheidslening, maar niet voor pelletkachels

Pelletkachels vallen buiten de regeling
Pelletkachels vallen buiten de regeling © Flickr/Creative Commons
Woningeigenaren in Appingedam kunnen binnenkort geld lenen om hun woning te verduurzamen. Het gaat om maatregelen als zonnepanelen, een warmtepomp of betere isolatie.
De raad ging donderdagavond akkoord met deze duurzaamheidslening, maar er zitten wel voorwaarden aan vast.

Advies

Zo wil de gemeente Appingedam dat eigenaren eerst een advies laten opstellen door een deskundige. Die beoordeelt welke investeringen het beste werken.
Een maatwerkadvies kost doorgaans tussen de tweehonderd en driehonderd euro. De gemeente betaalt daarvan de helft.

Houtpellets

Aanvankelijk behoorde een pelletkachel ook bij de maatregelen, maar daar stak de raad op initiatief van de ChristenUnie en de PvdA een stokje voor.
'Pelletkachels zijn ondanks hun hoge rendement niet goed voor het milieu. Het hout is niet duurzaam en er komt meer fijnstof in de lucht', zegt ChristenUnie-raadslid Ina Schenkel.
Een meerderheid van de raad was het daarmee eens, behalve de SP: 'De pelletkachel is een heel betaalbaar alternatief. Het verbruikt geen aardgas en slecht geïsoleerde huizen kun je daarmee verduurzamen.'

Eerst isoleren

CDA-raadslid Bert Raangs zei daarop dat het belangrijker is om energie te besparen: 'Je kunt huizen beter eerst isoleren. Daarna moet je kijken hoe te verwarmen.'
De duurzaamheidslening gaat naar verwachting over enkele weken in. Woningeigenaren kunnen tussen de 2.500 en 15.000 euro lenen.