Bemanning MSC Zoe kreeg te weinig rust volgens Duitse havenautoriteiten

Omgevallen containers aan boord van de MSC Zoe in Bremerhaven
Omgevallen containers aan boord van de MSC Zoe in Bremerhaven © Onderzoeksraad Voor Veiligheid
De bemanning van het containerschip MSC Zoe heeft niet genoeg rust gehad. Dat hebben de Duitse havenautoriteiten op 3 januari 2019 vastgesteld bij een inspectie in Bremerhaven.
Dat blijkt volgens Omrop Fryslân uit het inspectierapport waar eerder het tv-programma Zembla al uit citeerde.

Zeven gebreken

In totaal staan er zeven gebreken op de lijst, waaronder problemen met de zogenoemde Voyage Data Recorder. Ook is er schade aan de romp van het schip gevonden. Over de rusttijden staat het volgende geschreven: 'Rest hours insufficient.'
De MSC Zoe verloor op 1 januari 342 containers boven de Waddeneilanden. Dat er niet genoeg rust is genomen, kan komen door de problemen waar het schip in belandde op de Noordzee.

Andere inspecties

Op 21 maart van dit jaar is het schip nogmaals geïnspecteerd in Götenborg in Zweden. Daarbij zijn er geen problemen meer gevonden.
In totaal is het schip de afgelopen drie jaar vier keer geïnspecteerd. Op 2 juni 2017 in Antwerpen is er niets gevonden en op 12 juli in Rotterdam zijn er vijf gebreken geconstateerd. Onder andere reddingsboten werden niet op de juiste wijze onderhouden en machines waren niet goed afgeschermd.