Verzekeraar MSC Zoe weigert vervolgschade te betalen

In januari vielen 342 containers van de MSC Zoe in het waddengebied
In januari vielen 342 containers van de MSC Zoe in het waddengebied © Kustwacht
De verzekeraar van reder MSC wil nog dit jaar een definitieve schadeclaim en daarna moet het voorbij zijn.
Dat heeft Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten volgens Omrop Fryslân te horen gekregen op een bijeenkomst van Rijkswaterstaat over de schadeclaims.
Volgens Zwart wil ook Rijkswaterstaat het schadeloket sluiten. Er staat nog 1,93 miljoen euro open aan claims, vooral van het Rijk.

Acute schade wel betaald

De acute schade door de containerramp bij gemeentes, natuurorganisaties en vissers lijkt wel betaald te worden. De gemeenten hebben 280.000 euro gedeclareerd, bevestigt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog: 'Dat is op een haar na geregeld.'
Dat geldt echter niet voor de vervolgschade van troep die later nog aanspoelt of gevonden wordt. Vooral de plastic korrels zijn nog steeds een groot probleem, 'maar de verzekeraar van MSC zegt: 'jullie kunnen niet bewijzen' dat die korrels van de MSC afkomstig zijn', zo vult Zwart aan. 'Het spoor van die korrels loopt dood in Zuid-Korea', zo wordt gezegd.

Claims ingetrokken

Rijkswaterstaat laat middels een nieuwsbrief weten dat een claim van 480.000 euro ingetrokken is. Volgens Zwart gaat het daarbij waarschijnlijk om BTW en overhead.
Er wordt principieel geen overhead betaald door de reder. En omdat direct na de ramp is toegezegd dat zij alles wilde opruimen, maar daarvoor de kans niet kreeg, vindt MSC dat ze ook geen btw hoeft te betalen. Als buitenlands bedrijf is de rederij niet btw-plichtig.
Rijkswaterstaat kwam er ook achter dat nog 320.000 euro dubbel is geclaimd. Dat geld is rechtstreeks uitbetaald aan bedrijven die door de reder zijn ingehuurd.

Berging niet klaar

De berging van alle containertroep is nog lang niet klaar. Er liggen nog 34 objecten in zee die door Rijkswaterstaat bij controles gevonden zijn en die nog opgevist moeten worden.
In Duitsland is de berging wel klaar. Van de ongeveer 3.200.000 kilo aan lading is nu 2.424.930 kilo uit zee gehaald.