Laatste begroting Appingedam: kosten inwoners met tientje omhoog

De gemeente Appingedam verwacht het laatste jaar als zelfstandige gemeente financieel goed door te komen.

Inwoners gaan jaarlijks wel tien euro meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb) en de afval- en rioolheffing, vanwege de inflatie.

Geen bezuinigingen

Financiën-wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) zegt trots te zijn op deze begroting, omdat veel gemeenten kampen met tekorten. In tegenstelling tot Groningen, Oldambt en Midden-Groningen hoeft Appingedam niet te bezuinigen.

'Het is onze laatste begroting en dat brengt altijd het gevoel van weemoed met zich mee. Dat we de afgelopen jaren telkens een sluitende begroting konden presenteren, maakt mij trots', vertelt Usmany tijdens de presentatie.

Risico's

Wel zijn er de nodige risico's. Zo kampt Appingedam dit jaar met een tekort van zes ton op de jeugdzorg. Ook Werkplein Fivelingo, dat onder andere de minimaregelingen en de Participatiewet uitvoert, kampt met miljoenentekorten.

Appingedam reserveert komend jaar enkele tonnen om nieuwe tekorten te kunnen dekken. Maar dat is volgens Usmany waarschijnlijk niet genoeg voor alle problemen die daar liggen.

'Daarin zijn wij niet de enige, alle gemeenten krijgen onvoldoende middelen van het Rijk om de taken op dit gebied uit te voeren', aldus de wethouder.

Ook het Damwanden-dossier in Appingedam blijft een zorgenkindje. Het is nog onduidelijk hoeveel de gemeente kwijt is aan het herstel daarvan. Dat is voor de herindeling nog niet opgelost.

Honderden woningen versterkt

In Appingedam gaat komend jaar veel veranderen vanwege de versterking. In Opwierde-Zuid start de sloop en herbouw van bijna vierhonderd woningen. Kindcentra Olingertil en Opwierde worden versterkt en de bouw van de nieuwe schoolcampus gaat beginnen.

Daarnaast worden op het terrein van de voormalige strokartonfabriek De Eendracht de eerste zestig woningen gebouwd. Op De Tip komen dertig sociale huurwoningen en vijftien kavels voor de particuliere sector.

Op 1 januari 2021 gaat Appingedam samen met Delfzijl en Loppersum op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Lees ook:

- Appingedam komt met duurzaamheidslening, maar niet voor pelletkachels
- Gemeente Appingedam breekt zich het hoofd over financiële tegenvallers

Meer over dit onderwerp:
APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws