Rookruimtes in de horeca vanaf april 2020 dicht

Rookruimtes in de horeca moeten vanaf 1 april 2020 sluiten. Vanaf dat moment gaan inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleren of het verbod wordt nageleefd.

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid vrijdag laten weten.

Verbod

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren.

'Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten', zei hij toen.

Klap in het gezicht

Het definitieve verbod kwam voor Groningse horecaondernemers eerder dan verwacht, zei regiomanager Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland vorige maand.

'We hebben destijds met staatssecretaris Paul Blokhuis de afspraak gemaakt over een verbod per 2022. Deze uitspraak is heel teleurstellend en voor ondernemers een klap in het gezicht.' Ook Blokhuis sprak vorige maand over een 'dubbel gevoel'.

Terrassenseizoen

Volgens de staatssecretaris kan de horeca er nu mee leven. 'Ze waren even bang dat we op 1 januari gingen zitten. 1 april associëren zij ook met het terrassenseizoen. Dan kunnen we alles veel geleidelijker doen. Een mooie Nederlandse oplossing, denk ik.'

Ook de gemeenten zijn tevreden dat er niet al vanaf 1 januari wordt gehandhaafd, aldus Blokhuis. Zij 'willen ook fatsoenlijke afspraken kunnen maken met de horeca'.

Lees ook:

- Rookruimtes in horeca per direct verboden: 'Klap in het gezicht van ondernemers'
- Kroegbaas over rookhokverbod: 'Ik wil niet steeds tegen mijn klanten zeggen dat ze geen lawaai mogen maken'

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws