Hotel Spoorzicht krijgt groen licht voor versterking

Hotel Spoorzicht
Hotel Spoorzicht © Martin Drent/RTV Noord
De versterking van Hotel Spoorzicht in Loppersum is een stap dichterbij. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en adviesorganisatie Libau hebben de plannen goedgekeurd.
Het monumentale gedeelte uit 1887 moet versterkt worden vanwege de aardbevingen.

Plan nummer zeven

Eigenaar Cees de Vries heeft de tekeningen - tot grote frustratie - zeven keer moeten aanpassen. Hij wilde de versterking combineren met nieuwbouw en renovatie van het complex, maar de instanties vonden zijn plannen te rigoureus.
'Het heeft allemaal veel te lang geduurd. We zitten hier om een veiligheidsrisico op te lossen, maar veel ambtelijke partijen doen alsof het de dagelijkse gang van zaken is. Iedereen wil er zijn plasje over doen en dat vinden zij heel fijn', zegt De Vries.

Te grootschalig

Aanvankelijk wilde hij aan de achterzijde één complex realiseren met nieuwe hotelkamers en een restaurant. Dat werd volgens de Rijksdienst te grootschalig. 'Het zou niet passen naast het monumentale pand uit 1887', zei Herman Waterbolk van de gemeentelijke monumentencommissie eerder al.
De Vries heeft zijn plannen nu opgesplitst. Aan de linkerkant komt een nieuw gebouw met hotelkamers en een tijdelijk restaurant. Als dat klaar is, wordt het monumentale gedeelte versterkt met daarachter nieuw- en verbouw.
Daardoor kan het hotel openblijven tijdens de werkzaamheden. Eerder was er nog sprake van dat Spoorzicht een jaar dicht zou moeten.

Roet in het eten?

Met de toestemming van de welstandsorganisaties kan De Vries de vergunningen bij de gemeente indienen. Hij verwacht geen bezwaren van omwonenden. 'Ik heb hen vorige week uitgenodigd en ze reageerden positief. Ze zien het als een impuls voor het dorp', zegt de hotelier.
Wat nog wel roet in het eten kan gooien, is de financiering. Het project kost in totaal acht miljoen euro. De NAM heeft het gedeelte voor de versterking al betaald, maar De Vries verdubbelt het aantal kamers. Daardoor moet hij zelf ook een deel betalen. Hij wacht nog op een reactie van twee banken.

Zwembad lek

Het sauna-gedeelte van Spoorzicht is afgelopen zomer al versterkt. De aardbeving van Westerwijtwerd eind mei zorgde voor flinke problemen. Het zwembad bleek te lekken. 'Er verdween op den duur drie kuub water per dag', zegt De Vries.
Volgens de hotelier heeft het dagen geduurd voor het lek werd gevonden. Daardoor liepen de werkzaamheden vier weken vertraging op. 'De totale schade ligt tussen de 60.000 en 80.000 euro. We zijn daarover in gesprek met de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).
Als De Vries de vergunningen en de financiering rond krijgt, hoopt hij de versterking en renovatie van het complex in de zomer van 2021 klaar te hebben.