De Ploeg-vervalsingen moeten terug naar verkoper

Kunstverzamelaar Johan Meijering moet twee vervalste De Ploeg-schilderijen teruggeven aan de man van wie hij ze kocht: kunsthandelaar Cor van Loenen. Dat heeft de rechter bepaald. Beide kunstliefhebbers liggen al jaren met elkaar in de clinch.

De zaak begon zo'n twintig jaar geleden toen Van Loenen meerdere De Ploeg-schilderijen verkocht aan Meijering. Later bleek dat in ieder geval twee werken vals waren. Daarna volgde rechtszaak na rechtszaak.

Opnieuw verkopen?

In een van die rechtszaken maakte de rechter de koop ongedaan. Van Loenen stortte het aankoopbedrag terug, maar Meijering weigerde de valse werken terug te geven. Volgens hem was er een risico dat Van Loenen ze opnieuw als echte De Ploeg-schilderijen zou verkopen.

Strik eromheen

De rechter vindt dat een andere discussie en zegt dat de werken moeten worden teruggeven. Bovendien kunnen de beide werken Het Reitdiep en Berglandschap met zon/Pic de Luc door alle media-aandacht niet meer als echt worden verkocht.

Als Meijering de schilderijen niet teruggeeft, moet hij een dwangsom van maximaal 40.000 euro betalen. Hij zegt in een reactie dat hij de werken zal terugbrengen. 'Van Loenen krijgt beide stukken op een presenteerblaadje, met een strik eromheen.'

Lees ook:

- Kunstverkoper wil zijn De Ploeg-vervalsingen terug
- Meijering trekt aan kortste eind in jarenlange kunstaffaire
- Loopgravenoorlog over vervalste De Ploeg-schilderijen duurt maar voort

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws