Harense scholieren eerder terug uit Barcelona vanwege protesten

Een groep leerlingen van het Harens Lyceum is eerder teruggekomen van een schoolreis naar Barcelona vanwege de protesten daar. Het programma werd al aangepast vanwege de ongeregeldheden.

In Barcelona is het onrustig sinds negen Catalaanse separatisten zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen wegens opruiing. Onder hen is de Catalaanse leider Puigdedemont. Veel boze Catalanen gingen na de uitspraak de straat op en blokkeerden bijvoorbeeld de luchthaven.

Overnachten bij Catalanen

'Leerlingen hebben er wel wat van meegekregen', zegt rector Albert Noord van de school uit Haren. Zo hebben ze de demonstraties gezien en vlogen er steeds helikopters laag over de stad. Daarnaast overnachtten de leerlingen bij Catalaanse gastgezinnen. 'Dan krijg je er wel wat van mee', zegt Noord.

De school paste het programma deels aan, om de ergste demonstraties te ontlopen. 'Onze begeleiders hebben steeds de actualiteit in de gaten gehouden', zegt de rector. Ook het thuisfront werd voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Eerder weg

Toch is de reis iets ingekort. Na de laatste activiteiten volgde geen bonte avond, maar de terugreis. 'De buschauffeur vreesde dat er overdag veel oponthoud in de stad zou zijn door protesten. We zijn daarom gisteravond al vertrokken', zegt Noord. Inmiddels zijn de leerlingen weer thuis.

Of de demonstraties afbreuk deden aan de reis? 'We hebben het zekere voor het onzekere genomen,' zegt de rector, 'maar ze hebben een prima reis gehad.'

Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws