Geen Gronings succes bij opening marathonseizoen in Amsterdam

Swings komt juichend over de finish; ver op de achtergrond (met oranje helm) moet Den Hertog buigen
Swings komt juichend over de finish; ver op de achtergrond (met oranje helm) moet Den Hertog buigen © Orange Pictures/Marcel van den Bos
De eerste marathon in de strijd om de KPN Marathon Cup is gewonnen door de Belg Bart Swings. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam moest Sjoerd den Hertog uit Groningen genoegen nemen met de zesde plaats.
De winnaar van vorig jaar was zaterdagavond in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen niet opgewassen tegen het teamspel van Royal-A-Ware, de ploeg van Swings. Samen met ploeggenoot Jorrit Bergsma ontsnapte de Belg twee ronden voor het einde van de in totaal 125 ronden uit het verbrokkelende peloton en bleef ruim uit de greep van de achtervolgers.

Krachtsexplosie

Tot drie ronden voor het einde reed de ploeg van Den Hertog, met onder andere de Groninger Robert Post, hard aan kop maar kon niet op tegen de krachtsexplosie van Bergsma en Swings.

Geen podium

Den Hertog kon in de sprint van de verslagenen geen aanspraak meer maken op een podiumplaats. Bart Hoolwerf eiste de tweede plaats voor zich op, het brons ging naar Daniel Niero.