Inspectie straft beautyzaken en garagehouders na dubieuze administratie

Eigenaren van beautyzaken in de Nieuwe Ebbingestraat in Stad zijn door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) bestraft vanwege hun gebrekkige administratie. Ook diverse garagehouders in Groningen werden op de vingers getikt.

De politie, Belastingdienst, gemeente en inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) verrasten de ondernemers en garagehouders in het voorjaar met onaangekondigde controles.

Deze controles vielen niet zomaar uit de lucht. Aan de actie ging een maandenlange voorbereiding vooraf. In de Nieuwe Ebbingestraat vonden de controles plaats bij kapperszaken, schoonheidssalons en massagesalons. Dertien auto(garage)bedrijven in Stad moesten openheid van zaken geven.

Opvallend veel

De aanleiding? Zestien kapperszaken en schoonheidssalons in een straat van zevenhonderd meter lang, is wel wat aan de hoge kant. Net als dat er opvallend veel auto(garage)bedrijven in de gemeente Groningen zijn gevestigd: 325.

Voor sommige beautyzaken en autogarages hadden de inspecties al gevolgen. Andere ondernemingen zitten nog in de wachtkamer, en weten nog niet welk oordeel op ze wacht.

'Want het onderzoek loopt nog steeds', zegt Paul van der Burg, woordvoerder van Inspectie SZW. 'Wel kan ik alvast zeggen dat er twee boeterapporten zijn aangezegd bij twee verschillende kapperszaken. Zij hielden zich niet aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML, red.). Daarnaast zijn er bij twee bedrijven waarschuwingen uitgedeeld voor het niet hebben van een deugdelijke registratie met betrekking tot de Arbeidstijdenwet.'

Autogarages

Bij de autogarages in de gemeente Groningen werd er volgens Van der Burg één boeterapport aangezegd vanwege de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). Ook werd een garage-eigenaar op de vingers getikt omdat de administratie van zijn bedrijf niet op orde was.

In een andere autogarage werd een hennepkwekerij aangetroffen. Die werd op last van de burgemeester met onmiddellijke ingang gesloten.

Criminele uitkeringen

In andere garages werden uitkeringen stopgezet omdat er aanwijzingen waren dat die zijn verkregen op basis van criminele activiteiten. Verder werden er APK-keurmerken stopgezet, boetes uitgedeeld vanwege overtreding van de Wet Arbeid vreemdelingen en processen-verbaal opgemaakt voor milieudelicten en rijden zonder rijbewijs.

Ook werden er na de inspectie dwangsommen uitgedeeld, omdat de milieuwetgeving werd genegeerd. De gemeente nam één garage extra onder de loep omdat illegale bewoning werd vermoed en de eigenaren van alle gecontroleerde garages werden bovendien geattendeerd op de onjuiste registratie van ingekochte goederen. Sommige van hen zullen hiervoor een boete krijgen.

Lees ook:

Lijdt Nieuwe Ebbingestraat onder witwaspraktijken? 'Dit gebeurt overal'
Massale controle in kapperswinkels en massagesalons in Nieuwe Ebbingestraat
Boetes na grote controle bij garages in Stad

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad achtergrond GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws