Petitie tegen hondentaks: 'Twee honden kosten straks 300 euro'

Michel Mooi uit Ten Boer en Henny Huizinga uit Garmerwolde zijn een petitie gestart voor de afschaffing van de hondenbelasting in de gemeente Groningen.

De voormalige gemeenten Ten Boer en Haren hadden geen hondenbelasting, de gemeente Groningen had die belastingvorm wel. Na de samenvoeging van de drie gemeenten moeten de inwoners van Ten Boer en Haren ook voor hun hond gaan betalen.

En daar zijn Mooi en Huizinga het niet mee eens. Ze zijn daarom een petitie gestart. Die is inmiddels zo'n 1700 keer getekend. Daarnaast moedigen ze via Facebook aan anti-hondenbelasting posters voor het raam te hangen.

Rekensommetje

'Er is ons destijds beloofd dat het geleidelijk ingevoerd zou worden, ook omdat Ten Boer tien jaar geleden de hondenbelasting juist had afgeschaft. Maar daar is in het voorstel van de gemeente Groningen niets van terug te zien', stelt Huizinga.

Ze maakt een rekensommetje: 'Voor één hond betaal je volgend jaar 121,80 euro, heb je een tweede hond, dan kost die 180,60 euro. Voor twee honden betaal je dan 302,40 euro per jaar.'

Weinig veldjes en bakken

Daarnaast vindt Huizinga het oneerlijk dat het geld van de hondentaks naar de algemene pot gaat. 'Er wordt weinig gedaan voor honden. De Vereniging Hondvriendelijk Groningen heeft herhaaldelijk gevraagd om meer losloopveldjes of meer bakken voor de zakjes met hondenpoep. Maar dat komt er niet.'

Bovendien, stelt de inwoonster van Garmerwolde, wordt de hondenbelasting nu ook gebruikt om het tekort bij de gemeente mee aan te vullen. 'Volgend jaar betalen hondenbezitters samen zo'n 1 miljoen euro. Het tekort bij de gemeente (35 miljoen in totaal, red.) moet door alle inwoners worden betaald, niet alleen de hondenbaasjes.'

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Groningen buigt zich over een paar weken over de begroting. Dan wordt ook duidelijk of de nieuwe tarieven voor hondenbelasting daadwerkelijk worden ingevoerd.

Twee jaar geleden probeerde de raadsfractie van 100% Groningen de hondentaks helemaal af te schaffen, maar daar ging de rest van de raad niet in mee.

Lees ook:

- Groningen bezuinigt: belastingen omhoog, verbouwing stadhuis mogelijk uitgesteld
- Lopend Vuur: Hondenbelasting is achterhaald en moet afgeschaft worden
- Raad Groningen: Hondenbelasting wordt niet afgeschaft (2017)

Meer over dit onderwerp:
TEN BOER
Deel dit artikel:

Recent nieuws