Loppersum bouwt voorbeeldwoning en wil elektrische deelauto's in dorpen

© Jos Schuurman/FPS
Zonnepanelen, warmtepompen en HR++ glas: in Middelstum komt een voorbeeldwoning te staan voor duurzame energie.
Het initiatief komt van de gemeente Loppersum en is bedoeld om huishoudens zo snel mogelijk van het aardgas af te krijgen.

Onafhankelijk advies

'Mensen kunnen daar met eigen ogen zien welke maatregelen ze kunnen nemen om hun woning te verduurzamen', zegt wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks). 'Ook kunnen ze van onafhankelijke deskundigen advies krijgen.'
De gemeente steekt de komende jaren drie miljoen euro in het verduurzamen van de huizenvoorraad. Ook heeft Loppersum geld gekregen van het Rijk om huiseigenaren te stimuleren hun woning aardgasvrij te maken.
Daarnaast hebben woningeigenaren sinds juli vorig jaar de mogelijkheid om geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen aan hun huis. De voorbeeldwoning in Middelstum moet begin volgend jaar klaar zijn.

Twee auto's per dorp

Naast de voorbeeldwoning wil Loppersum in elk dorp twee elektrische deelauto's laten rijden. Vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG) wordt daar twee miljoen euro voor uitgetrokken.
Om de auto's op te laden, komt er in elk dorp een laadpaal. Een slimme laadpaal, benadrukt Schollema. Met een knipoog: 'Ja, die laadpalen zijn naar school geweest.'
Ze kunnen niet alleen energie leveren, maar ook energie teruggeven aan bijvoorbeeld omliggende woningen. 'Daarmee hopen we optimaal te profiteren van het opwekken van duurzame energie', zegt Schollema.