Loppersum wil overgang bij Sjuxumerweg beveiligen

© Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Loppersum en ProRail komen steeds dichter bij een oplossing voor de drie onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente. 'Er zit beweging in', zegt wethouder Rudi Slager (ChristenUnie).
Loppersum is hierover al jaren in gesprek met ProRail. Haast is geboden: voor 2023 moeten alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland beveiligd of weggehaald zijn.

Acht ton

De gemeente Loppersum wil de overgang bij de Sjuxumerweg, net buiten het dorp, beveiligen met halve slagbomen. Weghalen verdient niet de voorkeur, omdat veel fietsers gebruikmaken van de overweg. 
Het beveiligen van een overgang kost circa acht ton. De helft betaalt ProRail, de andere helft moeten de gemeente en provincie ophoesten. 'De provincie lijkt ons daarin tegemoet te komen', zegt Slager.

Omweg of brug

Voor de twee andere onbewaakte overwegen, aan de Zuidlopsterweg en de Gerichtsweg, denken ProRail en de gemeente aan andere maatregelen. Zo kan er een omweg of een brug komen, waardoor ProRail de overgangen kan verwijderen.
Slager hoopt nog voor de fusie met de gemeenten Delfzijl en Appingedam, op 1 januari 2021, een akkoord te hebben met ProRail. 'Dat ik bij mijn afscheidsreceptie kan zeggen: dat dossier heb ik toch nog even opgelost.'

Ernstige ongelukken

In onze provincie zijn zo'n twintig onbewaakte spoorwegovergangen. In de afgelopen jaren vonden er verschillende ernstige ongelukken plaats op zo'n overgang.
Bij de Voslaan in Winsum botste eind 2016 een trein op een melkwagen. Daarbij vielen achttien gewonden, van wie drie zwaargewond raakten.