Psychotische 'babyredder' krijgt enkel straf voor mishandeling agent

Een 30-jarige Fries is voor mishandeling van een agent in een nachtopvang in Leeuwarden door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een week celstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 114 dagen cel voor de man geëist.  

Psychose

De man drong in april dit jaar ook een woning aan de Coehoornsingel in Stad binnen door een deur te vernielen. Maar dat feit pleegde hij onder invloed van een psychose. Hem kan om die reden voor huisvredebreuk én vernieling geen straf worden opgelegd, aldus de rechtbank.

'Sleutels, ik moet een baby redden!' 

De Fries wilde in een waantoestand een baby redden uit het betreffende huis in Stad. Hij joeg middenin de nacht de bewoners de stuipen op het lijf. Hij trapte de voordeur in en schreeuwde tegen de bewoners dat hij de sleutels moest hebben.

Stemmen in zijn hoofd droegen hem op dat hij een baby moest redden. De bewoners probeerden hem van de trap te duwen, maar na een worsteling kwamen ze allemaal ten val. 'Sleutels, ik moet een baby redden!', riep hij.

Ontoerekeningsvatbaar

De gealarmeerde politie pakte de Fries direct op, die vervolgens door psychiaters werd onderzocht. Hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. De straf die hem dinsdag door de rechtbank is opgelegd, is enkel voor de mishandeling van een agent in maart dit jaar.

De Fries werd geweigerd door de nachtopvang in Leeuwarden. Maar daar was hij het niet mee eens. Een van de opgeroepen agenten die de man wilden verwijderen uit het slaaphuis, werd door de man geslagen.  

Niet in psychische nood

Omdat de Fries bij die mishandeling niet in psychische nood verkeerde, kan dat feit hem wel volledig worden toegerekend, aldus de rechtbank.

De man lijdt aan ernstige psychiatrische problematiek. Hij volgt al een gedwongen behandeltraject in een kliniek in Franeker.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws