'Geweld pal voor shoarmazaak Sappemeer was geen zelfverdediging'

Een 21-jarige man uit Zuidbroek en een 22-jarige man uit Groningen zijn dinsdag voor poging tot doodslag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De mannen sloegen en schopten op 7 april van dit jaar op de stoep van een shoarmazaak in Sappemeer een 53-jarige man uit Slochteren knock out.

De uitspraak is met dit vonnis gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die sprak twee weken geleden over een 'ware geweldsexplosie'.

'Staakt het vuren'

De beide mannen kenden het slachtoffer van eerdere conflicten. Dat was tussen hen al eens uit de hand gelopen tijdens een feestje in 2017. Na anderhalf jaar van 'staakt het vuren' wandelde het slachtoffer in april de shoarmazaak binnen. Daar zaten de Stadjer en de Zuidbroeker zojuist een broodje te eten.

Volgens de lezing van de mannen gedroeg het latere slachtoffer zich agressief naar hen en daagde hij hen uit. Toen de Zuidbroekster even buiten stond te bellen, liep het latere slachtoffer langs en groette de Zuidbroekster. Die was daar niet van gediend.

Er ontstond een woordenwisseling, waarop de 22-jarige Stadjer naar buiten vloog en het slachtoffer tegen de grond sloeg. Vervolgens werd de man meerdere malen door de mannen tegen het lichaam, maar ook tegen zijn hoofd geschopt.

Geen zelfverdediging

De beelden van het geweld werden twee weken geleden in de zittingszaal getoond. De Stadjer en de Zuidbroeker claimden dat ze zich uit angst voor de man moesten verdedigen. Maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

Toen het slachtoffer tegen de grond gelagen werd, raakt hij kort buiten bewustzijn. Hij hield aan het geweld hoofdletsel en een breuk in de kaakholte over. Volgens de rechtbank had de matpartij heel anders voor het slachtoffer kunnen aflopen.

Schadevergoeding

Het slachtoffer claimde ruim 15.000 euro aan schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde voor de man 2800 euro. De rechtbank is van oordeel dat de mannen naast hun straf 2300 euro moeten betalen.

Lees ook:

- Celstraffen geëist na geweldsexplosie in Sappemeer

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken SAPPEMEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws