Roep om versterking te minderen zorgt voor kwade reacties

Beeld van de discussieavond
Beeld van de discussieavond © Martin Drent/RTV Noord
Een oproep om te stoppen met de grootschalige versterkingsaanpak, zorgde dinsdagavond voor boze reacties bij bevingsgedupeerden. 'Schaamt u zich', schreeuwde iemand uit het publiek.
De boodschap komt van oud-hoogleraar omgevingspsychologie en besliskunde Charles Vlek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij stond dinsdag tijdens een discussieavond lijnrecht tegenover tientallen inwoners uit het bevingsgebied in theater De Molenberg in Delfzijl.

'Schaamt u zich'

De avond werd georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging. Vlek ging in debat met wethouder Bé Schollema van Loppersum en het publiek mocht vragen stellen.
De emoties liepen soms hoog op: 'Wordt u gesponsord door de NAM?', zei één van de belangstellenden boos.

Overbodig

Vlek heeft het aantal aardbevingen vergeleken met hoeveel gas er werd gewonnen uit het Groningen-veld. Daaruit blijkt dat het aantal bevingen van 2.5 of zwaarder daalt bij een lagere winning.
Aangezien de gaswinning in 2022 stopt, is het volgens hem overbodig om nu nog veel huizen te versterken.
'Je kunt blijven roepen dat je binnen vijf jaar alle woningen veilig genoeg hebt, maar dat ga je nooit halen. De bevingsdreiging wordt minder, dus versterken zal minder nodig zijn', zegt Vlek.

Belofte

Schollema is het daar niet mee eens en wil dat de versterking van huizen zo snel mogelijk doorgaat. De kans op een zware beving blijft na 2022 nog aanwezig. Ook vindt hij het onmenselijk dat de versterking van een huis wordt afgeblazen, als dat wel is beloofd aan bewoners.
'De fysieke versterking zorgt ervoor dat mensen met een gerust hart in hun huis wonen. Dát is ook een belangrijk aspect', aldus de wethouder.

Helpt niet

Eén van de mensen die op een versterkingsadvies wacht, is Marian Hoogstra uit Loppersum. Ze wil dat haar woning snel verduurzaamd en versterkt wordt en dan helpt het verhaal van Vlek niet.
'Dit brengt ons niets', zegt Hoogstra na afloop van de avond. 'We worden weer op getallen gewezen dat er minder bevingen komen, maar ons huis is de afgelopen jaren uit elkaar getrild en er gebeurt niets.'
Peter Bruijn uit Wagenborgen ziet wel een kern van waarheid in het verhaal van de emeritus-hoogleraar: 'Als je geen schade hebt, zou ik ook niet gaan versterken. Maar als je dat wel hebt, moet je dat wel doen. Dan is er wat met de woning aan de hand.'

Voorkomen van schade

Vlek geeft toe dat het een lastige boodschap is om de versterking nog eens goed tegen het licht te houden. Hij is zich ervan bewust dat gedupeerden al jaren in onzekerheid leven.
'Maar je kunt beter alle geld en energie steken in het verduurzamen van huizen en ervoor zorgen dat schade niet opnieuw optreedt.'