FNV wil onderzoek naar angstcultuur bij rechtbank Noord-Nederland

Vakbond FNV Overheid wil een onafhankelijk onderzoek naar de onrust onder medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland. Er zou sprake zijn van een angstcultuur, gecreëerd door leidinggevenden van de rechtbank.

Vakbondsbestuurder Yntse Koenen van de FNV reageert bij RTV Drenthe geschokt op de berichtgeving van de juridische nieuwswebsite Mr., die publiceerde over de onrust bij de rechtbank.

'Bij de rechtbank verwacht je een rustige en hardwerkende maar bedachtzame organisatie. De rechtbank moet boven alle twijfel van gedoe verheven zijn.'

Gesprekken en uitlatingen

Mr. baseert zich op gesprekken met drie rechters en uitlatingen op het interne netwerk van negen rechters en veertien andere medewerkers, onder wie een aantal stafjuristen.

Die drie rechters waarmee is gesproken, spreken van autoritair gedrag van leidinggevenden, waardoor medewerkers geen kritiek durven te uiten.

Onafhankelijk onderzoek

FNV wil met de collega-bonden een onafhankelijk onderzoek naar de situatie bij de rechtbank. Volgens de vakbond moeten drie personen daarin het voortouw nemen: iemand namens de bonden én ondernemingsraad, iemand namens de werkgever en iemand die het onderzoek onafhankelijk voorzit.

Koenen: 'De medewerkers van de rechtbank moeten zonder schroom kunnen spreken.'

Volgens Mr. zou het gerechtsbestuur op een intern platform uitgehaald hebben naar medewerkers die informatie lekten naar de pers. Volgens Koenen bewijst dat precies wat er mis lijkt te zijn bij de rechtbank. 'Mensen delen die informatie vanuit een oprechte bezorgdheid. Die moet je beschermen in plaats van neersabelen.'

In gesprek

FNV gaat graag in gesprek met het gerechtsbestuur en zegt de uitnodiging al verstuurd te hebben.

Rechtbankpresident Maria van de Schepop was woensdag niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws