Bioscoopmoorden: Dit weten we over de verdachte en de slachtoffers

Bij Pathé hangen zondagmiddag bloemen
Bij Pathé hangen zondagmiddag bloemen © ANP
Een 56-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Slochteren zijn zaterdagochtend om het leven gebracht in de Pathé-bioscoop in Stad. Het echtpaar maakte daar schoon. Zondagochtend werd een 33-jarige verdachte aangehouden. Dit is wat we tot nu toe weten.

Wat is er gebeurd?

De politie kreeg zaterdagochtend rond kwart over negen een melding, waarna in de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep twee lichamen werden gevonden.
In de loop van de ochtend werd bekend dat de twee slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het onderzoek van de politie is op dat moment nog in volle gang. Er wordt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgezet, waarin agenten van verschillende disciplines met elkaar samenwerken. Ook is er een getuigenoproep gedaan.
'We zoeken zowel binnen als buiten het pand naar sporen', zegt politiewoordvoerder Nathalie Schubart. Er waren onder meer agenten met kogelwerende vesten aanwezig. Ook zijn agenten met getrokken wapens gezien.
Pathé maakte zaterdag bekend dat alle filmvoorstellingen voor zaterdag en zondag afgelast zijn. Op maandag is dat bijgesteld. Tot en met woensdag is de bioscoop gesloten.

Wie waren de slachtoffers?

De twee slachtoffers zijn een 56-jarige man en zijn 55-jarige vrouw uit Slochteren, een echtpaar. Ze heten Marinus en Gina.
Ze waren werkzaam voor schoonmaakbedrijf Gom Hospitality, dat alle Pathé-bioscopen schoonhoudt. 'De gebeurtenissen van zaterdag komen als een schok voor ons allen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, maar uiteraard ook naar de naaste collega's van de slachtoffers', schrijft het bedrijf op de website.
Op de site van het schoonmaakbedrijf is te lezen dat Marinus in 2014 werd genomineerd als schoonmaker van het jaar.
Naast hun werk bij Pathé maakten Marinus en Gina ook schoon bij Sint Anthony Gasthuis aan de Rademarkt.
Zaterdagochtend ging het echtpaar, zoals iedere ochtend, rond half acht de bioscoop op het Zuiderdiep binnen om alles schoon te maken. Het vermoeden bestaat dat de verdachte Ergün S. achter ze aan naar binnen is gegaan, voordat de deur weer in het slot is gevallen.
Wat zich binnen heeft afgespeeld is onduidelijk, maar volgens verschillende bronnen zijn de slachtoffers op twee verschillende plekken in het gebouw gevonden. Volgens De Telegraaf waren de slachtoffers 'gruwelijk toegetakeld'. De verdachte zou ze niet kennen.

Wie is de verdachte?

De politie maakte op zaterdagavond bekend dat ze zochten naar de 33-jarige Ergün S. De politie deelde bij die oproep een recente politiefoto van de man en liet camerabeelden zien, van het moment waarop S. de bioscoop verliet.
Hij kwam volgens de politie rond 07:30 uur de bioscoop binnen en ging korte tijd later weer naar buiten, zagen ze op camerabeelden. Zo'n anderhalf uur voordat er een melding binnenkwam bij de politie.
Hij droeg op het moment van het verlaten van de bioscoop laarzen, een grijze rugtas en donkere kleding met een opvallend patroon op zijn trui en broek.
De politie ontving zo'n 200 tips na het delen van de informatie. Zondagochtend werd S. aangehouden, bij een benzinepomp aan het Hoendiep. Hij had een mes bij zich en werd in zijn been geschoten. Hij is onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gegaan.
De woonplaats van S. is Rotterdam, daar heeft hij een huis en familie blijkt uit bronnen van het Algemeen Dagblad. Volgens zijn familie ging het al langere tijd niet goed met hem en had hij psychische problemen.

Verder

Woensdag wordt S. voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Groningen. Dan wordt besloten of zijn voorarrest wordt verlengd met twee weken. Mocht de verdachte medisch niet in staat zijn om op de rechtbank te verschijnen komt de rechter-commissaris naar het ziekenhuis.
Tientallen mensen hebben in de loop van zondag en maandag even stilgestaan bij de bioscoop. Enkelen hebben hun steun betuigd door een bloemetje te leggen.