Geart Jorritsma klasse apart in Zeemijlenloop

Geart Jorritsma ongenaakbaar in Delfijl
Geart Jorritsma ongenaakbaar in Delfijl © Henk Elderman/RTV Noord
Geart Jorrtitsma heeft de Zeemijlenloop gewonnen. Hij kwam solo over de streep op de atletiekbaan in Delfzijl. De Sneker atleet scherpte het parcoursrecord bovendien flink aan.
Hij legde de ruim elf kilometer (zes zeemijlen) af in 35 minuten en 14 seconden. Dat was 29 seconden sneller dan het oude record dat sinds 2017 ook op naam van de Fries stond.

Erg gemakkelijk

'Toen stond er een harde storm en moest ik helemaal volle bak. Het ging deze keer erg makkelijk, in elk geval een stuk beter dan twee jaar geleden', vertelde de in Oosterbeek woonachtige hardloper.
De Zeemijlenloop geldt als een van de laatste wegwedstrijden van het seizoen. Vanaf volgende week begint voor veel atleten het cross-seizoen. Het lichaam gaat in de winterstand.
Jorritsma: 'Het voelt inderdaad een beetje alsof je de zomerbanden inruilt voor de winterbanden. Na het baanseizoen kwam het wegseizoen. Ik heb me vooral geconcentreerd op de halve marathon. Bij de Singelloop in Utrecht heb ik een dik persoonlijk record gelopen.'

Thuiswedstrijd

Voor Maurice Smit uit Delfzijl verliep zijn thuiswedstrijd teleurstellend met een vierde plaats. Het slappe handje dat in de lucht ging toen hij over de finish kwam zei genoeg.
'Je wilt voor het thuispubliek gewoon goed lopen en dat kon nu niet. Ik ben nu totaal niet in vorm en na vier kilometer liepen de benen vol.' 

Bacterie

Tien weken geleden liep hij een bacterie op en sindsdien kon hij niet serieus trainen. Smit heeft nog aan veel crosswedstrijden meegedaan.
'Volgende week sta ik wel aan de start van de Plantsoenloop. Ik weet nog niet welke afstand ik ga lopen. Het belangrijkste is dat ik weer kan trainen op opvang. De laatste weken heb ik slechts tachtig kilometer per week kunnen trainen en dat moeten er 140 worden.', aldus Smit.