Reddingshonden oefenen in leegstaande gebouwen

© Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
Reddingshonden van The International Northern Search & Earthquake Dogs (INSED) uit Sellingen oefenen de komende zondagen in leegstaande flatgebouwen in Emmen.
De sloopgebouwen zijn een welkome oefenlocatie. Honden worden er getraind in het zoeken naar vermiste personen. Dat meldt RTV Drenthe.

Realistisch trainen

INSED traint reddingshonden voor inzet in rampgebieden. De leegstaande flats zijn volgens de organisatie ideaal terrein om de dieren te trainen. Acht honden en hun begeleiders waren gisteren al aan het oefenen in de leegstaande flatgebouwen.
'We zijn hier erg blij mee, want onze honden trainen heeft alleen maar zin in realistische situaties', legt inzetleider Marinus van der Werf uit in de commandowagen.

Menselijke geur

Hollandse herder Rikke gaat samen met trainer/begeleider Linda Ursum een oude galerijflat binnen. Behendig duwt Rikke deuren van de meterkast en een half gesloopte keuken open. 'Hij zoekt naar de sterkste menselijke geur. We leren onze honden dat ze alleen zoeken naar mensen die stil liggen, zitten of hangen', vertelt Ursum.
Het eerste 'slachtoffer' heeft Rikke in een mum van tijd gevonden: een medewerker van woningbouwcorporatie Lefier zit ineengedoken op een achterbalkon. Met de volgende persoon heeft de reddingshond meer moeite. Dat 'slachtoffer' ligt boven op een hoge kast in de smalle ruimte tussen muur en plafond verstopt.
Maar de Hollandse herder laat zich niet gek maken en zoekt alle muren af. 'Hij ruikt de mensengeur die door de warmte omhoog stijgt, maar toch weer via de wanden naar beneden komt', verklaart Ursem. 'Op deze manier kan een hond het ook aangeven als er bijvoorbeeld geur via een luchtschacht of ventilatieruimte naar binnen komt. Het is een samenspel tussen hond en begeleider', vult collega Claire van der Werf aan.

Op zoek naar leegstand

Binnenkort gaan de 'oefenflats' in Emmen tegen de vlakte. INSED moet dan weer op zoek naar een nieuwe locatie. Ze trainen ook op het militaire oefendorp Marnerwaard in onze provincie en in het brandweeroefencentrum in Wijster.
Alles doen de honden en hun begeleiders vrijwillig en als de politie hen nodig heeft, komen ze opdraven. 'Wij werken nooit zonder de politie. Als je iemand zoekt, kun je ook op een plaats delict terechtkomen', sluit inzetleider Marinus van der Werf af.