Knal kwam van straaljager die door geluidsbarrière ging

Een F16
Een F16 © FPS/Jos Schuurman
De harde knal die maandag in verschillende delen van onze provincie werd waargenomen, is veroorzaakt door een F-16 die door de geluidsbarrière ging.
Dat bevestigt een woordvoerder van Vliegbasis Leeuwarden.
Op de redactie van RTV Noord kwamen maandagochtend tientallen meldingen binnen over een mogelijke aardbeving. Sommigen dachten ook aan een straaljager. Vliegbasis Leeuwarden deed direct een onderzoek. Uit de gegevens van de datadragers van de vliegtuigen werd de oorzaak al snel duidelijk.

FWIT-piloten

Piloten van de Fighter Weapon Instruction Training (FWIT) waren maandag bezig met een oefening op zo'n 10 kilometer hoogte, 25 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.
Het is volgens Omrop Fryslân de enige opleiding voor F-16 piloten in Europa. In de opleiding leren piloten alles over wapens aan boord en de verschillende tactieken die gebruikt worden tijdens luchtoperaties.

Piloot voelde het niet

'De piloot was bezig met een duikvlucht in het kader van de oefening, toen hij door de geluidsbarrière ging', vertelt de woordvoerder. 'Hij heeft het zelf niet gevoeld, maar zag het op zijn apparatuur.'
De piloot in kwestie krijgt geen berisping, omdat het tijdens oefeningen wel eens vaker voorkomt dat een F-16 door de geluidsbarrière gaat. 'Ook meldde hij het direct na afloop bij zijn leidinggevende. We nemen het wel mee in de debriefing.'