Tsjechisch bedrijf neemt Prolyte in Leek over; helft banen blijft behouden

Het failliete Prolyte in Leek wordt overgenomen door machinefabrikant Milos S.r.o. uit Tsjechiƫ, ook wel Milos Systems genoemd.

Curator Hans Silvius van De Haan Advocaten heeft hier met de partijen zondag overeenstemming over bereikt. Maandag werden de handtekeningen gezet.

Milos heeft fabrieken in Tsjechië, Italië, China en de Verenigde Staten. Het bedrijf is al tientallen jaren actief in de ontwikkeling van techniek voor de entertainmentindustrie.

Banen behouden

Podiumfabrikant Prolyte vroeg begin deze maand faillissement aan bij de rechtbank Noord-Nederland na opstapelende betalingsproblemen. Het bedrijf had op dat moment 46 man in dienst.

'Tussen de 15 en de 20 personeelsleden kunnen hun baan behouden', zegt Silvius. Het gaat om banen op de afdelingen productontwikkeling, verkoop en techniek. De vestigingen in Leek blijven in stand en behouden de huidige naam.

Traject

Voor de overname van Prolyte was veel interesse. In totaal meldden zeventien kandidaten zich aan. Zes daarvan brachten serieuze biedingen uit.

'Het verschil tussen Milos en de andere bieders is dat Milos duidelijk aangaf de banen in Leek te willen behouden. Ook zitten ze al in deze sector. Ze voegen Leek nu gewoon toe aan de portefeuille', zegt Silvius.

Miljoenenbedrag

Het overnamebedrag mag niet bekend worden gemaakt, maar de curator laat weten dat de merkrechten en de gevulde orderportefeuille van Prolyte in elk geval een paar miljoen euro hebben opgeleverd. De curator noemt het een 'bijzonder hoog bedrag' voor een overname.

Directeur Lambert Bouwmeester is verheugd met de overname. Hij komt net uit de vergaderzaal met de directeur van Milos als we bellen. 'Ik kon de afgelopen weken de onderhandelingen alleen vanaf de zijlijn volgen. Dat is als directeur niet fijn. Op een gegeven moment wordt het iets heel juridisch. Ik doe liever zaken.'

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Lambert Bouwmeester - directeur Prolyte

Toekomst

De directeur wil de komende tijd nieuwe teams vormen. 'Ook bekijken we waar we onze producten het beste kunnen laten maken. Milos heeft namelijk veel buitenlandse productielocaties. Dus dat is even puzzelen. We gaan nu eerst orde op zaken stellen, want de afgelopen tijd was een rollercoaster.'

De grootste klus is nu het terugwinnen van het vertrouwen bij klanten. 'We hebben voor en gedurende het faillissement veel klanten en orders verloren', vertelt Bouwmeester. 'Daar gaan we nu hard aan werken. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.'

Lees ook:

- Grote kans op doorstart podiumfabrikant Prolyte; twaalf kandidaten melden zich
Podiumfabrikant Prolyte in Leek failliet: 40 banen verloren

Meer over dit onderwerp:
Industrie economie LEEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws